Pogledajte predstavu 'Majka hrabrost i njezina djeca', najpoznatije djelo Bertholda Brechta

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte predstavu 'Majka hrabrost i njezina djeca', najpoznatije djelo Bertholda Brechta
Foto: Narodno pozorište Sarajevo / Uskoro predstava u Dječijoj kući

U petak, 15. jula sa početkom u 20 sati u Dječijoj kući Novo Sarajevo moći ćete besplatno pogledati predstavu Majka hrabrost i njezina djeca u sklopu specijalnog programa Kultura na ulice! u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo

Predstava Majka hrabrost i njezina djeca je započela svoje igranje kao ispitni projekat studenata treće godine Odsjeka za glumu Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, u klasi prof. Ermina Brave i doc. Džane Pinjo-Haračić, a u petak će se igrati i u prostoru Dječije kuće Novo Sarajevo.

Pomenuti dramski predložak je najpoznatije djelo Bertholda Brechta, jednog od najznačajnijih dramskih pisaca 20. stoljeća.

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Drama obrađuje borbu jedne majke za vlastiti život i sudbinu svoje djece tokom Tridesetogodišnjeg rata koji je harao Europom u 17. stoljeću.

"Izbor teksta je bio ponukan potrebom studenata da teatarskim sredstvima izraze stav svoje generacije o agresiji na BiH o kojoj su samo slušali, jer su svi rođeni nakon 2000. godine. Između stradanja, patnje i zločina sa jedne, i slave herojstva, prkosa i otpora sa druge strane, oni pokušavaju artikulirati svoj autentičan stav.

Odabrali su svježu perspektivu u kojoj nam se obraćaju iz skore budućnosti, iz 2024. godine u kojoj je novi rat u jeku. Kreirajući antiratnu predstavu isprekidanu ličnim ispovijedima u formi dokumentarnog teatra, apeluju da ne dopustimo da im se ponovi iskustvo njihovih roditelja.

Ne krijući strah i anksioznost, ali koristeći ironiju i humor, upozoravaju nas da ne dozvolimo da još jedna perspektivna generacija završi tragično. U nestabilnim društveno-političkim okolnostima u kojima im se prijeti novim sukobima, ovi talentovani mladi artikulišu subverzivni krik jedne nove generacije čiji glas do sada nismo čuli na bh. scenama.

Kraj predstave će nas možda uznemiriti, ali ovim budućim glumcima je upravo to i cilj", navodi se u saopćenju.

Uskoro predstava u Dječijoj kući
Foto: Narodno pozorište Sarajevo: Uskoro predstava u Dječijoj kući

U predstavi igraju: Sara Seksan, Faruk Hajdarević, Elma Fetić, Alen Konjicija, Pavle Novaković.

Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Program festivala Kultura na ulice! do oktobra.

Kultura na ulice

Program Narodnog pozorišta Sarajevo - Kultura na ulice! održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i Lutrijom BiH u narednom periodu, do mjeseca oktobra.

Projekat Kultura na ulice! je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta Kultura na ulice! je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Program festivala Kultura na ulice! možete pratiti na Instagram profilu @kulturanaulice i FB stranici Kultura na ulice!.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije