Pogledajte kako izgleda Europska kuća vrijedna skoro 3 miliona KM

2
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako izgleda Europska kuća vrijedna skoro 3 miliona KM
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Evropska kuća kulture u Sarajevu

Izgradnja objekta u kojem će biti smještena Europska kuće kulture i nacionalnih manjina u parku Kemala Montena na lokaciji nekadašnje Austrijske kuće, uskoro će biti završena.

Objekat već sad svojim izgledom plijeni pažnju. Koncipiran je kao javni višenamjenski prostor kulturno-edukativne namjene.

Općina Centar Sarajevo je u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u BiH provela proceduru izbora najboljeg arhitektonskog rješenja, a nagrađeni idejni projekat je rad arhitekata Ilme i Zejda Kobilice, koji su sa svojim idejnim rješenjem pod nazivom „Brick Line“ osvojili prvo mjesto.

"Za posljednju, 11 fazu projekta, potrebno je izdvojiti dodatnih 450.000 KM, a sredstva će biti obezbijeđena u budžetu Općine Centar za narednu godinu. U toku realizacije ovog projekta nakon što je izgrađena kompletna konstrukcija objekta sa temeljenjem, konstrukcija za podrumsku i prizemnu etažu, te čelična konstrukcija u kombinaciji sa lameliranim drvetom za sprat, bravarija na spratu, te staklene površine, urađena je hidroizolacija, keramičarski, molersko-farbarski i fasaderski radovi, elektro instalacije, dok su u toku podopolagački radovi, te ugradnja komunikacijske mreže, video nadzora, vatro-dojavnog, protuprovalnog i ventilacijskog sistema", pojasnili su iz Općine Centar.

Evropska kuća kulture u Sarajevu - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Evropska kuća kulture u Sarajevu

Također su u toku radovi na polaganju instalacija grijanja, te rješavanje priključaka na vodovodni i kanalizacioni sistem. Na osnovu okvirnog sporazuma predviđeno je da za realizaciju kompletnog projekta bude izdvojeno 2.842.788 KM, te za potrebe nadzora projekta 21.320 KM.

Većinu sredstava je obezbijedila Općina Centar dok su dijelom projekat sufinansirale Gradska uprava u iznosu od 50.000 KM, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo 500.000 KM, dok je Federalno ministarstvo pravde izdvojilo 100.000 KM.

Kako izgleda ovaj objekt i dokle su stigli radovi, pogledajte u našoj galeriji slika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije