Pogledajte atmosferu sa ceremonije zatvaranja 7. AJB DOC Film Festivala

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte atmosferu sa ceremonije zatvaranja 7. AJB DOC Film Festivala
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ceremonija zatvaranja 7. AJB DOC festivala

U utorak, 17. septembra, u 19:30 sati u Bosanskom kulturnom centru (BKC) upriličena je ceremonija dodjele nagrada i zatvaranje Sedmog AJB DOC Film Festivala.

Festival zatvara film Bolnica Al-Shifa: Zakopani zločini Obade Albaghdadija, koji donosi ekskluzivna svjedočanstva medicinskih sestara i štićenika bolnice koji su izdržali mučnu 14-dnevnu opsadu, otkrivajući brutalna ubistva, mučenja i izgladnjivanja.

Okupatori su prisilili medicinske sestre da zakopavaju mrtve u masovne grobnice u krugu bolnice, a izraelske snage kasnije su oskrnavile njihove grobove buldožerima i drobile tijela koja su bila u bolnici, kao i ona razbacana u njenoj okolini. Ovaj film, koji je Al Jazeera 360 brzo dokumentovala nakon povlačenja izraelskih snaga iz Al-Shife, pruža ključne dokaze organizacijama za ljudska prava koje traže pravdu.

Novi detalji nesreće u Beogradu: Dječakov otac bio u dvorištu škole kada je on pao sa prozora

Novi detalji nesreće u Beogradu: Dječakov otac bio u dvorištu škole kada je on pao sa prozora

Program posljednjeg dana Sedmog AJB DOC Film Festivala obilježila su i četiri dokumentarna ostvarenja koja donose impresivne ljudske priče, kao i dodjela nagrada.

Prvi je na programu film Sve zbog jednog bika Emira Solakovića, koji je premijerno  prikazan u Cineplexxu u 15 sati.

Nakon toga, u 16:30, također u Cineplexxu, prikazan je film Snajka: Dnevnik očekivanja, koji beskompromisno zadire u složenost romantičnog odnosa dvoje ljudi iz različitih kultura, otkrivajući izazove koje Hrvatici Tei i Romu Mirsadu donose ljubav, brak i roditeljstvo.

U 18 sati u Cineplexxu na rasporedu je bio film Oprosti nam dugove naše Sergeja Krese, koji donosi priču o ljudima čiji su životi direktno ili posredno uništeni klađenjem i kockanjem. Neki su sami prokockali svoj novac, drugi imaju članove porodice ovisne o kocki. Hoće li ovi ljudi, koji su izgubili manje-više sve što su imali, ustrajati i osloboditi se svoje krivice i tuge?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije