Podržimo umjetnost starim cipelama

Radiosarajevo.ba
Podržimo umjetnost starim cipelama

Ars Aevi je uputio molbu građanima Sarajeva da daruju cipele za instalaciju istaknutog bh. umjetnika Brace Dimitrijevića, s kojom će učestvovati na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, u Muzeju moderne umjetnosti Ca' Pesaro.

U umjetničku instalaciju Brace Dimitrijevića uključene su tri barke, jedra s portretima Kafke, Tesle i Marinetija te 500 pari cipela građana Sarajeva, saopćeno je iz Ars Aevija.

Tim Ars Aevi zadnjih mjeseci aktivno radi na pripremama za ovogodišnje Venecijansko bijenale koje se održava svake dvije godine od juna do novembra.

Ars Aevi će se ovaj put predstaviti na dvije lokacije i to u Muzeju Ca' Pesaro izložbom Future Post History, te na fasadi gradske Vijećnice Ca' Farsetti s portretom "Slučajnog prolaznika" Brace Dimitrijevića.

Nakon što je Grad Venecija ustupio besplatne izložbene prostore i nakon što je spomenuta izložba uvrštena u zvaničan program Venecijanskog bijenala, tim Ars Aevi zajedno s umjetnikom Bracom Dimitrijevićem radi na produkciji djela koja će biti izložena u Veneciji te plana postavke.

Centralni element izložbe Future Post History bit će monumentalna instalacija Sailing to Post History na kojoj je Dimitrijević radio proteklih dana u Sarajevu.

Pored barki s registarskim tablicama Sarajeva, Dubrovnika i Venecije koje se produciraju u radionici Arhitektonskog studija Amira Vuka pod vodstvom Envera Hadžikarića, te grandioznih portretnih fotografija ključnih ličnosti toka savremene povijesti Tesle, Kafke i Marinetija koje služe kao jedra, treći element instalacije bit će cipele građana Sarajeva kojima bi se napunile barke.

Dimitrijević na taj način želi uključiti građanstvo Sarajeva u kreiranje svoje instalacije iz novog ciklusa.

"Svi vi koji želite učestvovati u kreiranju djela za Venecijansko bijenale pozvani ste da darujete jedan par svojih starih cipela i time postanete aktivni sudionik predstavljanja umjetnosti iz BiH na ovom centralnom i najvećem ovogodišnjem umjetničkom događaju u svijetu. Svako ko daruje svoje cipele (muške, ženske, dječije) ostat će zabilježen kao sudionik u kreiranju historijski značajnog umjetničkog rada jednog od osnivača konceptualne umjetnosti - Brace Dimitrijevića", navodi se u pozivu Ars Aevija.

Ovo neće biti prvi put da ovaj umjetnik uključuje "slučajne učesnike" u kreiranje svog rada. Cio njegov ciklus Slučajni prolaznik, kojim se Dimitrijević popeo u sam vrh umjetničke svjetske scene, baziran je upravo na sudjelovanju anonimnih ljudi koje on portretira i u formi fotoprintova ogromnih dimenzija postavlja na prominentne fasade i bilborde najatraktivnijih lokacija Londona, Pariza, Rima, New Yorka, Zagreba, Sarajeva...

Cipele se mogu dostaviti svaki radni dan od 11. do 22. maja, od 12.00 do 16.00 sati u Art Depou Ars Aevi u Domu mladih Centra Skenderija.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije