Počinju Dani hrvatskog filma u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Počinju Dani hrvatskog filma u Sarajevu
Đelo Hadžiselimović

Hrvatsko kulturno društvo Napredak organizirat će od 21. do 26. juna manifestaciju Dani hrvatskog filma u Sarajevu. U velikoj koncertnoj dvorani Bosanskog Kulturnog Centra Sarajevo održat će se projekcije najboljih starijih i novijih filmova u dva termina dnevno u 17:00 i 20:00 sati, upotpunjene izborom dokumentarnih filmova i izborom najboljih ostvarenja Zagrebačke škole crtanih filmova

Kako je saopćeno iz Napretka, inicijator ove manifestacije je Udruga za promicanje kulture i umjetnosti JA BiH, čiji su osnivači Ismet Efendić, Ivica Propadalo i Đelo Hadžiselimović.

Udruga JA BiH je već organizirala dvije slične manifestacije Dani bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu 2008. i 2009. godine.

Koristeći se iskustvima u organizaciji Dana bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu 2008. i 2009. godine, po sličnom konceptu Đelo Hadžiselimović je načinio izbor reprezentativnih dokumentarnih, dugometražnih igranih, te filmova Zagrebačke škole crtanog filma za prikazivanje na ovoj manifestaciji.

"Dane hrvatskog filma u Sarajevu činit će projekcije najboljih starijih i novijih filmova, a program će biti proširen i izborom dokumentarnih filmova te najboljih ostvarenja Zagrebačke škole crtanog filma", rekao je Hadžiselimović na konferenciji za medije.

Hadžiselimović je najavio da će gost Dana hrvatskog filma u Sarajevu biti istaknuti reditelj Krsto Papić, čija će dva ostvarenja biti prikazana u okviru programa. Naglasio je da je dolazak na manifestaciju zbog ranije preuzetih obaveza odbilo još nekoliko pozvanih istaknutih osoba iz svijeta hrvatskog filma, prenosi Fena.

Ivica Propadalo najavio je da će završna večer manifestacije biti obilježena koncertom Teške industrije koja će promovirati novi album Nazovi album pravim imenom.

Mondo Bobo (1997.) scenariste i reditelja Gorana Rušinovića, Samo jednom se ljubi (1981.) reditelja Rajka Grlića, Kad čuješ zvona (1969.) scenariste i reditelja Antuna Vrdoljaka, Lisice (1969.) reditelja Krste Papića, Što je muškarac bez brkova (2005.) scenariste i reditelja Hrvoja Hribara te Metastaze (2009.) reditelja Branka Schmidta, samo su neki od dugometražnih igranih filmova koji će se naći na repertoaru manifestacije.

Manifestacija je dobila podršku i potporu Gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba te je nastavak njegove suradnje s Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak ove godine slavi dvadeset godina od obnove rada te je ujedno ova manifestacija doprinos proslavi obljetnice i poklon građanima Sarajeva. Ulaz za sve manifestacije i projekcije će biti slobodan.

Poslušajte intervju koji je gospodin Hadžiselimović dao Radiju Sarajevo.

{audio}http://www.radiosarajevo.ba/images/media/mp3/radio/djelo%20hadziselimovic%20-%20dani%20hrvatskog%20filma.mp3{/audio}

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije