Počinje Videonale 12, festival savremene video umjetnosti

Radiosarajevo.ba
Počinje Videonale 12, festival savremene video umjetnosti

Videonale 12

Videonale 12
, festival savremene video umjetnosti, po prvi put će se predstaviti sarajevskoj publici. Festival se održava svake dvije godine u Muzeju umjetnosti u Bonu i veoma je popularan kako kod domaće tako i kod internacionalne publike te kod studenata, umjetnika i stručnjaka za video, film i medije.

Već nekoliko godina Videonale on Tour predstavlja svoj program u inostranstvu. Na inicijativu Dunje Blažević, SCCA, Videonale 12 iz 2009. godine stiže i u Sarajevo. U saradnji sa Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine predstavit će se djela 43 međunarodna umjetnika i tako ponuditi uvid u aktuelni umjetnički razvoj kao i u aktuelne debate video umjetnosti u Njemačkoj.

Direktor Videonala, Georg Elben, će 27. maja u 11h, na Akademiji scenskih umjetnosti održati predavanje o historiji Videonala gdje će između ostalih prikazati radove sa ranijih Videonala.

Georg Elben studirao je historiju umjetnosti, političke nauke i germanistiku u Bonu, Milanu i Karlsruheu. Od 1993. godine radio je kao Umjetnički savjetnik za bankarsku grupaciju KfW (do 2003. godine za Deutsche Ausgleichbank) u Bonu i Berlinu za koju je izradio zbirku mlade njemačke umjetnosti (Katalog 1998.). Od 1995. godine, Elben je objavljivao tekstove o savremenoj umjetnosti za brojne kataloge te kao neovisni kustos koncipirao tematske i monografske izložbe, između ostalog i izložbu Oops !...I did it again Christiana Jankowskog te izložbu Wer hat Bambi getötet? Thomasa Steffla u Umjetničkom muzeju u Bonu. Kustos je edicije Edition Bewegte Bilder, zbirke Rheingold, koja je do sada producirala i u pojedinačnim izložbama u Muzeju Ludwig u Kelnu prestavila radove Davida Zinka Yi, Corinne Schnitt i Jeanne Faust. Od 2004. godine, Elben je direktor Videonala. Kustos je Videonala 10 i Videonala 11.

Program Videonala 12:

Otvaranje izložbe: 27.maj, 19.30h, njemački/BHS
Umjetnička galerija BiH, Zelenih beretki 8
Izložba će biti otvorena do 7. juna

Predavanje: 27. maja, 11h, Engleski/BHS
Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Obala Kulina bana 11

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije