Počinje treća sezona: Koncert Sarajevskog gradskog orkestra večeras u Domu oružanih snaga BiH

1
Radiosarajevo.ba
Počinje treća sezona: Koncert Sarajevskog gradskog orkestra večeras u Domu oružanih snaga BiH
Foto: Narodno pozorište Sarajevo / Sarajevski gradski orkestar

Treća sezona Sarajevskog gradskog orkestra počinje u četvrtak, 12. septembra 2024. godine.

Sarajevski gradski orkestar ideja je koja okuplja prvenstveno muzičare iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih gradova i susjednih zemalja, a koji su svojim djelovanjem vezani za Sarajevo. Nastala je još u aprilu 2019. godine, ali je zbog nedostatka institucionalne podrške svu svoju kreativnu energiju trošila isključivo na opstanak.

Ideja o gradskom orkestru, rodila se s ciljem da se ukaže na važnost postojanja ansambla ovog tipa, kao prostora gdje mladi muzičari mogu dobiti iskustvo sviranja u profesionalnoj sredini, svirati stilski raznolik repertoar, te obogatiti već stečena znanja.

Google počeo s brisanjem Gmail računa: Ako želite spasiti podatke, ovo trebate napraviti

Google počeo s brisanjem Gmail računa: Ako želite spasiti podatke, ovo trebate napraviti

Nadalje, cilj orkestra je da ukazuje na važnost umjetničke muzike u savremenom društvu i njenog adekvatnog vrednovanja, ali i na nedostatak odgovarajuće infrastrukture koja bi podržala rad i djelovanje profesionalnih muzičara u Sarajevu.

U četvrtak u Domu oružanih snaga BiH, na uzbudljivo putovanje kroz 20. stoljeće, publiku će voditi međunarodno etablirana umjetnica na harmonici, Belma Šarančić, i gudači Sarajevskog gradskog orkestra vođeni dirigentom Fuadom Šetićem.

U petak koncert novoosnovanog Sarajevskog gradskog orkestra

U petak koncert novoosnovanog Sarajevskog gradskog orkestra

Kompozitorska djela koja će se izvoditi na koncertu su od tri svjetska kompozitora:

  • Jiri Laburde iz Češke, koji je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada, a njegova djela krasi tradicionalni kompozicioni izraz, a stilski posebno neoklasicizam. Snimljeno je najmanje 60 od 467 Laburdinih kompozicija.
  • Dimitrija Šoštakovića iz Rusije, čija je muzika uglavnom obilježena polifonskim strukturama, snažnim emotivnim nabojem, te elementima humora, satire i ironije. Međunarodni ugled stekao je sa nizom od 15 simfonija za gudačke kvartete, a u svom portfoliju ima više stotina kompozicija, od kojih se posebno izdvajaju one za filmsku muziku.
  • Yasushi Akutagawa iz Japana koji je bio jedini umjetnik van Sovjetskog saveza koji je objavljivao u Sovjetskom savezu. Njegova Muzika za simfonijski orkestar napisana je 1950. godine, a ispoljava njegovu ljubav prema Šoštakovićevim djelima.

Koncert se realizuje uz podršku Vlade Kantona Sarajevo.

📢 Našu treću sezonu počinjemo koncertom 12.09.2024. godine! 🎉 Na uzbudljivo muzičko putovanje kroz 20. stoljeće vodit...

Posted by Sarajevski gradski orkestar on Tuesday, September 3, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije