Počinje peti festival 'Pravo ljudski' (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Počinje peti festival 'Pravo ljudski' (VIDEO)
Plakat festivala

Peti filmski festival o ljudskim pravima, Pravo ljudski, održat će se od 10. do 15. novembra u Sarajevu, a u okviru njega prikazat će se 51 film iz 27 zemalja, dok će biti održano i šest premijera. Paralelno sa glavnim programom, od 12. do 14. novembra, održat će se i program za mlade - Zumiraj prava (Zoom rights). Festival se održava u kinu Meeting Point.

Ove godine festival će po prvi put biti takmičarskog karaktera, a otvorit će ga evropska premijera dugometražne verzije južnokorejskog filma Željezne vrane (Iron Crows), čijoj će projekciji prisustvovati i režiseri Nam Park i Min-Chul Kim.

Festival je podijeljen u pet programa i program za mlade - Zumiraj prava. Program Extra muros (izvan zidina) prikazat će filmove u takmičarskoj selekciji, Re:versus će prikazati najbolje filmove sa festivala iz 2009. i 2010., Kratki Kung Fu predstavit će najbolje kratke dokumentarne filmove, In The Hub prikazuje filmove koji se bave Bosnom i Hercegovinom, a Projecting Scotland će predstaviti Međunarodni festival dokumentarnog filma o ljudskim pravima iz Glasgowa, u okviru kojeg je ranije upriličena i prezentacija festivala Pravo ljudski.

Uoči festivala je 7. novembra je otvorena video-izložba Eho tragova - video rad dokumentarnog uratka Tragovi, film o postratnom periodu u Bosni i Hercegovini koji potpisuje Guillermo Carreras-Candi.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Program festivala Pravo ljudski možete pogledati ovdje.



radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije