Počinje najveći teatarski praznik - Festival MESS

V.A.Z.
Počinje najveći teatarski praznik - Festival MESS
/ Vizual za MESS 2016
Čehovljevim Galebom u režiji proslavljenog i nagrađivanog mađarskog redatelja Tamasa Aschera, večeras će u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu započeti ovogodišnji MESS.

Predstavi će prethoditi svečana ceremonija otvaranja, čija će domaćica ove godine biti uvažena glumica Vedrana Seksan, koja je ove godine ostvarila niz zapaženih teatarskih uloga. Najupečatljivija od njih, ona iz predstave What is Europe, bit će nakratko oživljena i večeras, kroz izvedbu songa iz ove nagrađene predstave koja je nastala u produkciji Scene MESS.  

U deset festivalskih dana, od večeras pa sve do 9. oktobra, publika će imati priliku pogledati u okviru glavnog programa moći pogledati 19 predstava iz 16 država, dok će četiri dodatne predstave igrati u okviru programa MESS OFF, uz promocije knjiga, performanse i panel-diskusije.

Suprotstavljanje narcističkom nacionalizmu, režimskim ideologijama, rastućem fašizmu u svijetu i banalizaciji zla kojoj svjedočimo, čini da MESS i ove godine bude angažiran i direktan.

Dokazuje to hrabra selekcija koja nam dovodi djela trenutno najznačajnijih i najintrigantnijih redatelja Evrope i regije, predstave koje dolaze od Meksika do Sirije i koje propituju neke od najaktuelnijih globalnih tema.

Ciljeve MESS-a prikazuju i ovogodišnji vizuali, te najavni videospot nastao u produkciji sarajevske agencija Fabrika, koji ističu prepoznatljivo obilježje Donalda Trumpa kao simbol banalizacije globalnog zla koje prijeti čovječanstvu. Sprema se oluja:

Predstave će se takmičiti za prestižni  Grand Prix i pojedinačne nagrade za najboljeg redatelja, glumca i glumicu, kao i za mlade autore. 

I ove godine Radiosarajevo.ba, kao dugogodišnji ponosni medijski pokrovitelj MESS-a, dodijelit će nagradu Sound of MESS, za najbolje korištenje muzike i zvuka u teatru, koja je jedinstvena u Jugoistočnoj Evropi. 

Ulaznice za predstave MESS-a na prodaji su na festivalskoj blagajni koja se od ove godine nalazi u BKC-u. 

Za detalje programa, pogledajte zvaničnu stranicu Mess.ba i pratite portal Radiosarajevo.ba koji svakog dana donosi nove informacije, recenzije i prikaze MESS-ovih događanja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije