Počinje "Mostarska liska" uz poruku: Smijehom do slobode!

Radiosarajevo.ba
Počinje "Mostarska liska" uz poruku: Smijehom do slobode!
/ 14. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”
Ovogodišnji 14. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska” održat će se od 22. do 29. aprila u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru.

U programu je ukupno osam predstava najbolje produkcije komediografskog žanra, koje je selektor uvrstio u program “Mostarske liske” od rekordnih 45 predstava pristiglih na javni poziv. Realizaciju festivala pomogla je Addiko Bank, generalni sponzor Festivala..

Na festival u Mostar dolaze predstave iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije: sedam u konkurenciji i jedna posljednjeg dana festivala u čast nagrađenih.

Vizualni identitet festivala i ove godine krase tradicionalni simboli “Mostarske liske”: Ptica liska i Stari most.

Ove godine, ptica liska, držeći u kljunu komičnu masku, bježi od stiliziranog harlekina uz poruku: “Smijehom do slobode!". 

"Vjerujemo da Mostarska liska koliko god vjerna svojoj osnovnoj funkciji i koncepciji, ima dužnost kohezivno djelovati na grad Mostar. Liska ima kapacitet relaksirajuće djelovati na čitavu društvenu situaciju dajući ljudima novu dozu prijeko potrebnog optimizma. Upravo su optimizam i sloboda duhovni stubovi na kojima moramo graditi društvo i odnose među ljudima, te čine lajtmotiv čitavog festivala", poručio je Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar.

Tokom proteklih godina Narodno pozorište Mostar je uspjelo da, i pored svih poteškoća, napravi jedan respektabilan festival na čiji poziv se odazivaju najznačajniji teatri regiona.

"Ove godine u takmičrskom programu će biti odigrano sedam predstava koje svojim kvalitetom dokazuju da komedija kao žanr zahtijeva ozbiljan, profesionalan i promišljen pristup u radu i da svakako to nisu predstave koje, uslovno rečeno, podilaze publici s ciljem da joj ponude laku zabavu“, poručio je Adnan Lugonić, selektor festivala i umjetnički direktor NPM-a.

O najboljim predstava odlučuje stručni žiri: Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić.

I žiri medija odlučuje o najboljoj predstavi po njhovom izboru, a rade u sastavu Maja Begtašagić (predsjednica), Kristina Ljevak i Rijad Durkić. U žiriju publike su Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero.

Program:

- “GOSPOĐA MINISTARKA”, Bosansko narodno pozorište Zenica (subota, 22. 04.),
- “MALO BLAGO”, Gradsko pozorište Jazavac, Banja Luka (nedjelja, 23. 04. 2017.);
- “JEDAN SLUGA, DVA GOSPODARA”, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb (ponedjeljak, 24. 04. 2017.),
- “ZBUNJOZA” / Perplex, PlayDrama i Gradsko kazalište mladih Split (utorak, 25. 04. 2017.);
- “DEMOKRACIJA” Zijaha A. Sokolovića, TheArto - Udruga Riječi / Prave / Predstave, Zagreb – Yugoart, Beograd (srijeda, 26. 04. 2017.);
- “Buzdovan”, Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića, Kruševačko pozorište, Kruševac, Srbija (četvrtak, 27. 04. 2017.);
- “ODUMIRANJE MEĐEDA”, Narodno pozorište Mostar (petak, 28. 04. 2017.)
- “STARI KLOVNI”, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Slovenija (subota, 29. 04. 2017.), u čast nagrađenih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije