Počeli “Dani Zaima Muzaferije” u Visokom

1
Radiosarajevo.ba
Počeli “Dani Zaima Muzaferije” u Visokom
FOTO: Facebook / Dani Zaima Muzaferije

U Visokom su večeras počeli 18. “Dani Zaima Muzaferije”, manifestacija posvećena velikanu bh. glumišta Zaimu Muzaferiji.

Zvanično otvaranje manifestacije je počelo u Zavičajnom muzeju, izložbom bh. slikara Ibrahima Ljubovića.

"Lijepa novembarska Zaimova priča počela je razgovorom, a i u narednim danima možemo uživati u sjajnom programu. Imamo priliku da ponovno vidimo slike našeg bh. umjetnika. Zavičajni muzej je već 18 godinu dio ove lijepe priče i nadam se da će i dalje tako biti", kazala je Dženana Ganić, direktorica Zavičajnog muzeja. 

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Rasim Kadić, predsjednik Udruženja “Ars Tragovi” Visoko naglasio je kako će i u narednom periodu nastaviti sa ovim projektom. 

"Očekujte vrhunske programe, vrhunske likovne umjetnike, realizaciju teatra, i očekujte da će Visoko biti kulturna prijestolnica BiH u narednim danima", naglasio je Kadić uz poruku gradonačelniku da uvijek izdvaja novac za institucije kulture i manifestacije. 

Naglasili su da je velika obaveza, odgovornost, ali i čast i privilegija imati ovakvu manifestaciju u svom gradu. 

"Danas je praznik, Dan državnosti BiH, i treba ga slaviti, imamo dva praznika, a mi to radimo, danas je praznik kulture u Visokom zahvaljujući Udruženju Ars Tragovi i našem rahmetli Zaimu Muzaferiji. Mi moramo unapređivati našu kulturu. Ponosan sam i sretan što imamo ovakvu manifestaciju", kazao je gradonačelnik Visokog Mirza Ganić. 

Abdulah Sidran, Ljubovićev prijatelj i savremenik donio je knjigu "Sirova koža" na poklon i u jednom odlomku opisuje svoje druženje sa Ibrahimom Ljubovićem. 

"To što je slikar ok, ima i drugih golemih slikara, ali samo dobri Bog zna šta se sve udružilo i izmiješalo da se takva ljudska priroda stvori...", pročitali su djelić Sidranovih stihova o Ljuboviću.

Kako je večeras bilo na otvorenju pogledajte u videu u nastavku:

Program u narednim danima

Četvrtak, 26.11.2021.

19:00 – Otvorenje Manifestacije, Zavičajni muzej Visoko
– Obraćanje gostiju i predstavnika Udruženja
– Otvorenje izložbe slikara Ibrahima LJUBOVIĆA
– Promocija kataloga “Tragovi 2021” i kataloga LJUBOVIĆ

20:30 – “Profesionalac”, Teatar TOTAL, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Jesenka Muzaferije, Kulturni centar Altindag Visoko

Petak, 26.11.2021.

19:00 – Savremena bosanskohercegovačka fotografija, Izložba, AUF – Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH – Kulturni centar Altindag Visoko
20:00 – “Sve je do nas”, monodrama, Emir Hadžihafizbegović, Kulturni centar Altindag Visoko

Subota, 27.11.2021.

11:00 – “Abeceda”, Pozorište mladih Sarajevo, teatarska predstava za djecu reditelja Drage BUKE, po tekstu Feride DURAKOVIĆ, Kulturni centar Altindag Visoko

18:00 – Izložba slika – Muhamed BAJRAMOVIĆ, akademski slikar, u koprodukciji sa Galerijom LIKUM 76, i promocija Kataloga izložbe, Galerija LIKUM 76 Visoko

20:00 – “Kepler 452-B”, Pozorište “Bora Stanković”, Vranje, Srbija, predstava po tekstu Tijane GRUMIĆ, u režiji Juga ĐORĐEVIĆA, Kulturni centar Altindag Visoko

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije