Počela regionalna itSMF konferencija

Radiosarajevo.ba
Počela regionalna itSMF konferencija
Sa konferencije
U Sarajevu je počela dvodnevna Četvrta godišnja itSMF regionalna konferencija, u organizaciji Udruženja za upravljanje informacionim tehnologijama i servisima u Bosni i Hercegovini - itSMF u BiH. Konferencija je okupila oko stotinu stručnjaka za IT tehnologije iz naše zemlje i regiona, koji će razgovarati o "green"(eko) IT tehnologijama. Sa ovogodišnje itSMF konferencija u Sarajevu želi se poslati ekološka poruka: "Postani i ostani 'green'", a to znači da će se učesnici baviti ekotemama: Green IT i ITIL- najbolje prakse u okviru eko IT sistema, Green IT kao poslovna prilika, zašto Green IT - trend ili potreba, šta ITIL može ponuditi eko IT tehnologijama.

Govoreći o aktuelnosti teme konferencije, Fahrudin Oručević, predsjednik itSMF BiH je naglasio kako su efikasne IT tehnologije nužne organizacijama za prevazilaženje posljedica svjetske recesije. "Iako nemamo podršku vlasti i institucija, imamo svijetle primjere kompanija čiji management prepoznaje važnost ulaganja u upravljanje servisima, što našu konferenciju stavlja u centar pažnje regionalnih IT profesionalaca.", istakao je Oručević. Najavljujući konferencijske sadržaje i prezentacije, on je posebno izdvojio i namjeru da se usvoji zajednička Green IT strategija, koja će doprinijeti razvoju eko svijesti i u IT poslovanju.

Kao potpredsjednik itSMF BiH, Tarik Čaršimamović, direktor Centra za podršku poslovanju BH Telecoma, istakao je važnost konferencije u kontekstu rasta potrebe za upravljanjem servisima, te u razvijanju ekološke svijesti u BiH i u ovom segmentu. Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsoft BiH, te Luka Topić ispred EMC grupacije, saglasni su da je riječ o vrlo aktuelnoj temi u IT industriji, te istakli važnost da kompanije u svom poslovanju počnu primjenu tehnologija koje su efikasne i čuvaju okoliš. Edin Fetahović, direktor Oracle BiH naglasio je kako informacione tehnologije mijenjaju svijet, te je odgovornost na kompanijama poput svih koje su prisutne na konferenciji da kroz razgovor o upravljanju sistemima, te razvijanju ekološke svijesti utiču na promjene koje će se dogoditi u budućnosti.

Tokom dvodnevne konferencije održat će se prezentacije vodećih IT kompanija (Microsoft, Oracle, IBM, EMC), te radionice koje će doprinijeti usvajanju promocije najboljih praksi, standarda i kvalifikacija u oblasti upravljanja IT servisima. IT Service Management Forum, (registrirani zaštitni znak je itSMF®), predstavlja jedini istinski nezavisan i međunarodno priznat forum u svijetu, okupljajući profesionalce koji se bave upravljanjem IT servisa.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije