Pobrić: U vremenu u kojem živimo kreativnost ne može doći do izražaja

Fena
Pobrić: U vremenu u kojem živimo kreativnost  ne može doći do izražaja
Na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu prof. Edin Pobrić ocijenio je danas da je književna kritika važna te da zauzima mjesto koje je nekad imala religija i filozofija u tumačenju socijalne zbilje koja nas okružuje.

To je izjavio povodom radionica koje će u okviru Prvog internacionalnog književnog festivala "Bookstan Noeast Nowest" biti održane od 25. do 28. jula u Sarajevu, u organizaciji Izdavačke kuće "Buybook".

Svi polaznici, njih 22, su iz Bosne i Hercegovine, a nakon završetka tročlani žiri čiji je Pobrić predsjednik, izabrat će tri najuspješnija kandidata koji će dobiti novčane nagrade i priznanja.

Pobrić, koji je i jedan od šest predavača koji dolaze iz BiH, Srbije Hrvatske, Crne Gore… kazao je da će biti održano šest radionica, gdje će različiti predavači osigurati različite pristupe jednoj istoj temi.

Istakao je da u današnjem vremenu treba pozdraviti kreativne ideje, pogotovo one koje dobivaju svoju svrsishodnost u realizaciji. 

Također, naglasio je da se radi, ne samo o prvom festivalu književnosti u BiH već da je ovo i prvi način rada unutar nekog festivala gdje se afirmira književna kritika.

"Raspisan je konkurs za mlade ljude čija energija još uvijek nije slomljena, s obzirom na lošu situaciju na cijelom ovom prostoru",  kazao je Pobrić i dodao da je za ove mlade ljude bitno upoznavanje s piscima, kako bi osjetili živu riječ i pokušali uobličiti dio svoje kreativnosti u tekstove koji će biti ponuđeni u javnom prostoru.

Napomenuo je da će sve što će polaznici raditi na radionicama biti objavljeno te da će na taj način imati recepciju onoga što pišu.

Zaključio je da kreativnost u vremenu u kojem živimo ne može doći do izražaja te da kada se pokuša nešto uraditi s tim u javnom prostoru, on bude zatvoren iz nekih razloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije