Philippe Bober dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 30. Sarajevo Film Festivala

0
Radiosarajevo.ba
Philippe Bober dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 30. Sarajevo Film Festivala
Foto: SFF / Philippe Bober

Philippe Bober, vizionarski osnivač Coproduction Officea i producent nekih od najrevolucionarnijih filmova savremene kinematografije, dobitnik je Počasnog Srca Sarajeva 30. Sarajevo Film Festivala.

Priznanje će Boberu biti uručeno za njegov izvanredan doprinos filmskoj industriji i njegovu ulogu u oblikovanju savremene kinematografije kroz saradnje s nekim od najinovativnijih svjetskih autora.

S izvanrednom karijerom koja traje više od tri desetljeća, Bober je do sada producirao 42 filma, od kojih je 13 bilo u takmičarskom programu Filmskog festivala u Cannesu. Njegov rad uključuje produkciju dva dobitnika Zlatne palme: Trougao tuge (2022) i Kvadrat (2017), oba u režiji Rubena Ostlunda.

Cristiano Ronaldo se pošteno obrukao: Svi pričaju o njegovom neslavnom potezu

Cristiano Ronaldo se pošteno obrukao: Svi pričaju o njegovom neslavnom potezu

"Autori s kojima radim imaju najosobnije, najoriginalnije ideje i radne metode. Kao producent, podržavam ih u pomicanju granica filmskog jezika, dok istovremeno angažiraju publiku", rekao je Bober, osvrćući se na svoju karijeru i rad.

Tokom karijere, izgradio je snažne veze s uglednim autorima kao što su Roy Andersson, Michelangelo Frammartino, Jessica Hausner, Ilya Khrzhanovskiy, Ruben Ostlund, Carlos Reygadas i Ulrich Seidl, čiji su filmovi osvojili glavne nagrade u Cannesu, Veneciji i Berlinu. Njegov doprinos Sarajevo Film Festivalu bio je neprocjenjiv, jer je dosljedno podržavao projekte koji se usklađuju s misijom festivala da slavi hrabre, kreativne glasove u kinematografiji.

Christof Papousek dobit će Počasno Srce Sarajeva na 30. Sarajevo Film Festivalu

Christof Papousek dobit će Počasno Srce Sarajeva na 30. Sarajevo Film Festivalu

"Rad Philippea Bobera ima snažan utjecaj na filmsku industriju. Njegova sposobnost prepoznavanja i njegovanja jedinstvenih talenata rezultirala je nekim od najutjecajnijih filmova našeg vremena. Drago nam je da mu možemo uručiti Počasno Srce Sarajeva, odajući priznanje ne samo njegovoj izvanrednoj karijeri, već i njegovom trajnom doprinosu umjetnosti filma i Sarajevo Film Festivalu", rekao je Mirsad Purivatra, predsjednik Sarajevo Film Festivala.

Bober je prijatelj Sarajevo Film Festivala više od dva desetljeća. Tokom tog vremena bio je festivalski programer, član žirija, producent filmova prikazanih na SFF-u i jedan od prvih podržavatelja CineLinka.

Počasno Srce Sarajeva utemeljeno je 2005. godine s ciljem odavanja priznanja pojedincima za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske industrije te podršci i razvoju Sarajevo Film Festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije