Performans povodom Svjetskog dana laboratorijskih životinja (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Performans povodom Svjetskog dana laboratorijskih životinja (VIDEO)
Laboratorijski miševi

Prijatelji životinja, zajedno sa stotinama organizacija širom svijeta, 24. aprila u 12 sati ispred BBI Cetnra, obilježit će Svjetski dan laboratorijskih životinja. Sarajevski aktivisti pažnju će skrenuti performansom, kojim dočaravaju život u laboratoriju, sa porukom: "Šta bi se dogodilo kada bi vanzemaljci došli na zemlju? Molili bismo ih za milost? Strpali bi nas u kaveze i na nama vršili pokuse?"

Na velikom ekranu BBI Centra građani će moći vidjeti kratki film od 30 sekundi koji govori o ovoj tematici. Slijedit će podjela edukativnih letaka, te pristupačnost svakog od članova udruženja Prijatelja životinja pri davanju detaljnih informacija o alternativama životinjskim eksperimentima.

Mnogi ljudi, zbog nedovoljne educiranosti te velike finansijske moći i marketinške manipulacije farmaceutske, kozmetičke i drugih industrija koje provode pokuse na životinjama, smatraju kako su pokusi na životinjama nužni. Ipak, pokusi na životinjama ne samo da su etički neprihvatljivi i potpuno nepotrebni, već su i naučno nepouzdani.

"Neshvatljivo je da se ljudi u vremenu kada putuju u svemir i otkrivaju druge planete još uvijek oslanjaju na rezultate dobivene primitivnim i barbarskim eksperimentiranjem na životinjama, uz brojne dostupne sofisticirane i naučno precizne neživotinjske metode testiranja", poručuju Prijatelji životinja.

Alternative testiranju na životinjama djelotvorne su i pouzdane, kako za kozmetiku i proizvode za domaćinstvo, tako i za medicinska istraživanja. U većini slučajeva ispitivanja neživotinjskim metodama kraće traju i nisu ovisna o specifičnostima vrste koje otežavaju ili onemogućavaju primjenu na drugu vrstu.

Ipak, milijarde životinja širom svijeta prolaze kroz stravičnu patnju, provodeći cijeli život u laboratoriju, bez veterinarskog nadzora.

Pogledajte film Potrošeni životi:

http://www.youtube.com/watch?v=ONCDyB3lqDg



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije