Parkaš: inicijativa za bolje dječije parkove u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Parkaš: inicijativa za bolje dječije parkove u Sarajevu
Jedan od parkova za djecu

Građanska inicijativa Parkaš organizira okrugli sto Revitalizacija, očuvanje i kreiranje novih igrališta za djecu Sarajeva, koji će se održati 20. aprila u 12:00h u ACIPS-u (univerzitetski kampus, Zmaja od Bosne 8, plava zgrada).

Inicijativa koja je nedavno pokrenuta primjerom parka kod doma Boško Buha na Grbavici, uspjela je za kratko vrijeme dati neočekivane rezultate. Građani i građanke Sarajeva su shvatili da se, očigledno, sami moraju zainteresovati za svoju djecu i njihova igrališta.

U proteklom periodu organizovani su sastanci sa načelnicima gradskih opština, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, KJKP Park i Gradskom upravom Grada Sarajeva. Dogovoreno je da se institucije više uključe u rješavanje problema te da Sarajevo postane grad "ugodnog življenja", pogotovo za djecu.

Osim navedenih, na okrugli sto su pozvani još i predstavnici Uprave policije MUP-a KS, Prosvjetno-pedagoškog zavoda, Ministarstva obrazovanja KS, Službe ekoloških redara te ostali pojedinci i instutucije od značaja za temu.

Okrugli sto će biti dobra prilika da se dobiju odgovori na pitanja nadležnosti svih nivoa vlasti i institucija u slučaju dječijih parkova u gradu Sarajevu, sprečavanja uništavanja igrališta, obnove i gradnje, osvjetljenja, čistoće i eko-prihvatljivosti dječijih igrališta.

U grupi građana/ki, koji su pokrenuli ovu inicijativu i čiji će se prijedlozi razmatrati na okruglom stolu, djeluju, između ostalih: Vesna Andree Zaimović, Andrea Žeravčić, Stefan Pejović, Vanja Jovišić, Lejla Somun Krupalija, Jasmila Žbanić, Danijela Dugandžić, Tim Clancy, Monja Šuta Hibert, Olja Latinović, kao i Zoran Ćatić koji će moderirati ovaj okrugli sto.

Na novopokrenutom blogu Parkaš možete pogledati trenutno stanje dječijih parkova u Sarajevu.

Vezano:
Parkaš is Back
Stefan Pejović: Dječiji parkovi u Sarajevu (FOTO)

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije