Paraplegičari/ke u medijskom ogledalu

Radiosarajevo.ba
Paraplegičari/ke u medijskom ogledalu
Ilustracija

Fondacija CURE organizira X-Press sesiju Paraplegičari/ke u medijskom ogledalu, koja će se održati 10. aprila u Kući ljudskih prava u 11:00h.

Uvodničarka sesije je Elvira Bešlija, generalna sekretarka Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH. Govorit će o položaju paraplegičara/ki u društvu, preporukama za prihvatljivo medijsko izvještavaju o ovoj marginalizovanoj grupi te koliko predrasude loše utiču na život paraplegičara/ki.

Ustav Bosne i Hercegovine, ustavi entiteta Federacije BiH i Republike Srpske te Statut Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine garantuju najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava. Naša država se Ustavom obavezala da će osigurati za sve građane i građanke ravnopravno i puno uživanje i ostvarivanje svih ljudskih prava, kao i pravo na zaštitu od diskriminacije po bilo kojem osnovu, pa i po osnovu invalidnosti.

Nažalost, zakon o ravnopravnosti za osobe sa invaliditetom, koji se garantuje međunarodnim dokumentima ne poštuje se ni danas. Statistički podaci govore da 10% stanovništva BiH ima fizičke, senzorne, razvojne, mentalne ili emotivne oblike invalidnosti. Gotovo 30% od ukupnog stanovništva u BiH je posredno ili neposredno pogođeno posljedicama fenomena invalidnosti.

Većina ovih osoba je i dalje izložena izolaciji i nepotrebnoj patnji zbog stereotipa i staromodnih praksi. Siromaštvo i nezaposlenost najviše pogađa osobe sa invaliditetom, a i oni/e koji/e imaju zaposlenje najčešće su na minimalnim primanjima.

Trenutna situacija nije samo neprihvatljiva, već ona ima negativan utjecaj na kvalitet života svake osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini. O tome kako mediji mogu uticati na poštivanje zakona o ravnopravnosti koji je propisan u našoj državi te mogu li mediji kreirati pristup koji neće širiti predrasude možete saznati na X-Press sesiji.

X-Press sesije odvijaju se kao tematski doručak - susret sa domaćim novinarkama i novinarima i pokušavaju ohrabiti medijske profesionalke i profesionalce za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako.
Za X-Press inicijativu, CURE je partnerska organizacija Helsinškom komitetu građana iz Banja Luke. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija kontaktirajte CURE ured na 033 270 610, ili na e-mail vedrana@fondacijacure.org.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije