Hor Palčići ponovo se okuplja i uskoro će nastupiti

Radiosarajevo.ba
Hor Palčići ponovo se okuplja i uskoro će nastupiti
Facebook / Playing For Change Day Sarajevo
Hor Palčići osnovan je 1983. godine, pod vještom palicom profesora Slavke Olujića. Ipak Palčići su poznati po posebnom periodu naših života, godina 1992. - 1994.

Neustrašivi i spremni donijeti muziku u ratno Sarajevo, te se na svoj način boriti muzikom za mir i ljubav uskoro je bila vijest znana svima. Mame su dovodile svoju djecu, putujući do RTV doma, kao da putuju iz drugoga grada. Danas nezamislivo, ali prema izjavama pojedinih članova, znalo se i po dva sata putovati od Čengić-Vile do probe, čekajući da kiša granata prestane, a u nadi da neće zakasniti na probu. Rizik od kuće do probe nije bilo jedino breme koje su Palčići nosili.

Njihove pjesme bile su provokativne i smjele, te tekstovi pjesama poput: Volim te Sarajevo, Đir oko svijeta i mnoge druge su ukazivale na to da su Palčići i njihovi roditelji bili odlučni u svojoj borbi za mir pjevajući stihove: „Kada dođe mir, laste kad polete, napravit ću đir oko tebe, svijete."

Mame Palčića su pod svjetlom svijeće šile kostime, dok je kćerka Slavke Olujić - Lana pripremala plesne koreografije za hor koji je imao preko 100 članova. 

„Iznenadio me poziv profesora Olujića kada mi je rečeno da se Palčići ponovo okupljaju i da bi bili sretni da ponovo budem dio priče, s obzirom na to da sam i sama bila kepec među članovima. U periodu kada je muzika bila zabranjena mi smo, zahvaljujući našim hrabrim mamama i Palčićima, imali djetinjstvo i pjesmu“, za Radio Sarajevo kaže Nina Babić, vokalistica Sunday Stories i ambasadorica nadolazećeg Playing For Change dana muzike i nastavlja:

„Posebno sam bila sretna kada sam čula da se Palčići ponovo okupljaju i vraćaju kući, u naše Sarajevo“.

Palčići će za svoje prvo pojavljivanje u Sarajevu predstaviti stare, sada već odrasle članove i njihovu djecu, prve članove nove generacije Palčića, na Playing For Change Danu 24. septembra 2016. godine, u Sarajevu, s početkom u 12:00 sati ispred Sarajevo City Centra. Događaj ima za cilj muzikom donijeti ljubav i promjene. Sastoji se iz dva dijela, tako da ćete više od 100 izvođača događaja moći pratiti 24. septembra 2016. godine ispred SCC-a u 12.00 sati ili navečer u Clubu Monument u 22.00 sata.

Najavljujemo i upis članova, za novo doba Palčića također u subotu u terminima 10.00 i 17.00 sati u RTV BiH. Sva djeca su dobrodošla da pjevaju i nastave graditi tradiciju i kulturu ovog kultnog hora koji nosi obilježje mira, ujedinjenosti i ljubavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije