Otvoreni Dani hrvatske kulture u BiH

Radiosarajevo.ba
Otvoreni Dani hrvatske kulture u BiH

"Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kroz fotografije" naziv je izložbe jednog od najboljih savremenih hrvatskih fotografa Damira Fabijanića čijim je otvaranjem večeras u gradskoj galeriji Collegium Artisticum počela tradicionalna manifestacija Dani hrvatske kulture u BiH.

Manifestacija će u narednih desetak dana publici Sarajeva, Čitluka, Žepča, Usore, Busovače i Bihaća donijeti niz zanimljivih kulturnih ostvarenja.

Postavku čine panoi i fotografije velikog formata uz prateći tekst, koji u potpunosti osvjetljavaju Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU).

Njima je brojnoj publici, akademicima te drugim zvanicama iz političkog i kulturnog života BiH predstavljeno osnivanje i povijest Akademije, njena organizacija, članstvo i razredi, glavni zadaci i aktivnosti, naučno-istraživačke, umjetničke i muzejsko-galerijske jedinice te najznačajnija djela nacionalne kulturne baštine koja se čuvaju u toj instituciji.

Izložbu je zvanično otvorio predsjednik HAZU Milan Moguš, naglasivši da je Akademija najstarija naučna institucija u Hrvatskoj te da je ona uspostavila saradnju sa mnogim akademijama u svijetu, a posebno dobru dugogodišnju saradnju ima sa ANU BiH.

"Izložbom smo htjeli najširoj publici pokazati onaj dio bogate hrvatske kulturne i znanstvene baštine o kojoj skrbi Akademija te vrijednosti koje ta institucija potiče", kazao je Moguš, posebno zadovoljstvo izrazivši činjenicom da je postavku ugostilo Sarajevo, grad bogate kulturne baštine.

Paralelu između dvije akademije povukao je potpredsjednik ANU BiH Slobodan Loga, naglasivši da je HAZU oduvijek bila znatno bogatija od bh. akademije, imala veći razvoj, a danas i potpunu podršku države. Stoga se ona danas, kazao je, može pohvaliti mnogim institutima od presudnog značaja za svako društvo i njegov naučno-istraživački rad.

Mnogobrojne su zvanice pozdravili i ambasador Republike Hrvatske u BiH Tonči Staničić, ataše za kulturu u hrvatskoj ambasadi Krunoslav Cigoj, kao i autor izložbe.

Postavka je do sada obišla dvanaest hrvatskih gradova i Beč.

U drugom je dijelu galerije u isto vrijeme otvorena i izložba "Arhitektura Rijeke 1845.-1945.", koju također potpisuje Damir Fabijanić.

Izložba predstavlja mnoge značajne građevine u Rijeci te različitu arhitekturu koja ih obilježava.

Dani hrvatske kulture u BiH trajat će do 19. juna.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije