Otvorena izložba 'Esad Arnautalić': Čovjek pod čijim je vodstvom nastala sarajevska pop-rock škola

0
Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba 'Esad Arnautalić': Čovjek pod čijim je vodstvom nastala sarajevska pop-rock škola
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Otvorena izložba "Maestro Esad Arnautalić – Sve bilo je muzika"

Izložba "Maestro Esad Arnautalić – Sve bilo je muzika" autorice muzejske savjetnice Amine Abdičević otvorena je večeras, 26. decembra u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.

Riječ je o prvoj izložbi iz novoformirane zbirke "Književnosti i popularna kultura". Konsultant na projektu je Ismet Nuno Arnautalić, a dizajn izložbe je radio Branko Dursum.

Esad Arnautalić (28. 2. 1939. – 5. 12. 2016.) bio je kompozitor, dirigent i muzički producent, a više od 50 godina bio je aktivni učesnik razvoja muzike u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Arnautalićevo ime je zlatnim slovima upisano u cjelokupnu istoriju sarajevske i bosanskohercegovačke popularne muzičke scene. Njegov urednički, kompozitorski, aranžerski, dirigentski te cjelokupan muzički opus stvorili su neizmjeran uticaj na razvoj popularne muzike u našoj zemlji.

Autor je brojnih popularnih kompozicija koje su bile hitovi širom bivše Jugoslavije, između ostalih: Kud plovi ovaj brod, U dugim noćima, Djeca su vojska najjača.

Medijska pismenost za stariju generaciju: Ismet Arnautalić prenosi svoja iskustva

Medijska pismenost za stariju generaciju: Ismet Arnautalić prenosi svoja iskustva

Dobitnik je više festivalskih muzičkih nagrada kao što su: "Vaš šlager sezone", "Splitski festival", "Prvi aplauz", "Mali šlager".

Njegova kompozicija Kud plovi ovaj brod doživjela je veliki broj međunarodnih izvedbi.

Komponovao je preko 200 kompozicija i aranžmana zabavne i dječije muzike.

Autor je muzike za dva dokumentarna filma o Sarajevu: Sarajevo Nedžada Begovića i Ismeta Arnautalića, i Sarajevo portret Aleksandra Jevđevića i Valerijana Žuje.

Pisao je muziku za TV drame:

  • Čovjek koji je znao gdje je sjever a gdje jug Nedima Đuherića
  • Voz za sjever, voz za jug Ivana Fogla
  • Granica očevog imanja Vojislava Milaševića
  • Pismo Mirze Idrizovića

Okušao se i na polju filmske muzike gdje je dao najkreativniji doprinos u nekoliko igranih filmova: Azra i Miris dunja reditelja Mirze Idrizovića, Ada Milutina Kosovca, Ovo malo duše i Savršeni krug Ademira Kenovića.

Kao producent Esad Arnautalić je značajno uticao na stvaranje prvih bosanskohercegovačkih pop-rok grupa i solista 60-tih godina. Među najpoznatijim su legendarni Indexi, Dragan Stojnić, Kemal Monteno i drugi. Tako je pod njegovim vodstvom i uticajem nastala čuvena "sarajevska pop-rok škola".

Esad Arnautalić je tokom svog radnog vijeka u Radio-televiziji Sarajevo bio idejni tvorac i realizator nekoliko značajnih muzičkih festivala. Njegova je zasluga što su nastali festivali "Vaš šlager sezone", "Mali šlager" i "Prvi aplauz" na kojima su brojni autori i pjevači imali priliku da dožive svoju
afirmaciju.

Osnivač je Plesnog orkestra RTV Sarajevo i njegov prvi dirigent. Plesni orkestar RTVSA bio je okosnica širenja autorskih potencijala Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

U antologiji BiH muzičke scene zapamćen je kao dirigent koji je tri puta dirigovao na međunarodnom takmičenju za pjesmu Evrovizije. 1973. – Luksemburg, 1976. – Hag i 1993. – Ljubljana.

Esad Arnautalić je bio idejni tvorac i realizator kapitalnog muzičkog projekta "Muzika raspoloženja", koji je produciran za Radio-televiziju Sarajevo. Bio je član žirija za izbor BiH himne. Dobitnik je Zlatne značke RTV Sarajevo, Nagrade za životno djelo, dvije muzičke nagrade "Davorin".

Nakon smrti maestra Općina Novi Grad Sarajevo donijela je odluku da se jedna ulica na Dobrinji nazove Ulica Esada Arnautalića, a njegovo ime nosi i muzički studio Radio-televizije BiH, Posthumno mu je dodijeljena i Plaketa Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije