Otvoren Festival prijateljstva

Radiosarajevo.ba
Otvoren Festival prijateljstva
Elvir Laković Laka (Foto: radiosarajevo/Semra Kikić)

Uz veliki vatromet, podizanje festivalske zastave te himnu "Pruži mi ruku prijatelju" i fanfare Duvačkog orkestra iz Travnika, u Goraždu je u petak navečer otvoren 13. internacionalni "Festival prijateljstva - Goražde 2010.".

Ovu tradicionalnu manifestaciju zajedno su otvorili načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović i ambasadorica Francuske u BiH Maryse Berniau.

"Goražde je otvoreni grad, a Goraždani su uvijek bili najgostoprimljiviji ljudi. Zato ne sumnjam da ćemo i ovih dana otvoriti naša srca i duše za više od 1.500 gostiju koji su zvanično najavili učešće na festivalu, te desetine hiljada onih koji će biti gosti našeg grada", kazao je načelnik Ramović.

Program otvaranja "Festivala prijateljstva" i ove godine upotpunili su nastupi najmlađih iz vrtića SOS Kinderdorf i Sunce, učenice generacije Osnovne muzičke škole "Avdo Smailović" Šejle Kočan, te popularna goraždanska plesna grupa "South Park".

Uime mladih Goražda poruku na bosanskom i engleskom jeziku uputila je mlada Goraždanka Merisa Bekto.

"Trinaesti put boje prijateljstva će se prosuti goraždanskim ulicama. Stigli ste u grad prijatelja, umjetnosti i muzike. Dobro nam došli čuvari kulture sa svih strana svijeta. Vrata jednog prekrasnog grada otvaramo vama. Ključevi su u našem srcu, za vas prijatelje", istakla je Merisa.

Nakon otvaranja, na centralnoj pozornici ispred gradske dvorane uslijedio je pop-rok koncert koji su priredili bendovi Pop ups i Line out iz Sombora (Srbija), Kuda & Oratorij iz Goražda, dok je zvijezda prve festivalske večeri bio Elvir Laković Laka.

Na platou ispred Centra za kulturu otvoren je "Ljetni sajam knjiga“ dok je u Gradskoj galeriji otvorena izložba djela nastalih na prošlogodišnjoj te označen početak rada likovne kolonije "Boje prijateljstva 2010.".

Do 7. augusta "Festival prijateljstva" u gradu na Drini okupit će brojne učesnike, umjetnike iz više od 20 zemalja Evrope i svijeta koji će prirediti raznovrsne sadržaje za sve generacije.

Programom Festivala predviđeni su brojni koncerti pop-rok, folk, duhovne i klasične muzike te sevdaha zatim smotra folklora, karaoke show, internacionalna likovna kolonija, sajam knjiga, književne večeri a neće ostati uskraćeni ni ljubitelji pozorišne te filmske umjetnosti. Za najmlađe bit će priređene brojne radionice te maskenbal.

Predviđen je i poseban program promocije Festivala prijateljstva putem radioamaterskog kluba "Drina" iz Goražda, zatim otvorenog državnog prvenstva u kajaku, prve Drinske regate Ustiprača 2010. a prvi put u okviru Festivala bit će održan Izložbeno-prodajni sajam proizvoda Udruženja "Stari zanati".

Prvi "Festival prijateljstva" održan je 1998. godine na inicijativu nekolicine prijatelja, umjetnika iz Goražda i Bretanje (Francuska).

fena/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije