Otvaranje izložbe Milomira Kovačevića Strašnog (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Otvaranje izložbe Milomira Kovačevića Strašnog (FOTO)

Strašni (foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Milomir Kovačević Strašni je sve posjetioce koji su uspjeli ući u Umjetničku galeriju vratio u vrijeme izbora održanih 1990. godine svojom izložbom Strašnizbori.

Predstavljeno je više od 500 fotografije koje su urađene u crno-bijeloj tehnici, jkarakterističnoj za Kovačevićev umjetnički izraz.

Izložbu je čitanjem prigodnog eseja otvorio profesor na Fakultetu političkih nauka Nerzuk Ćurak, povukavši paralelu između vremena o kojem svjedoči izložba i sadašnjeg trenutka uoči predstojećih oktobarskih Općih izbora.


Nerzuk Ćurak i Milomir Kovačević (foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

"Kao  francuski vitez vratio se sarajevski vilenjak da nas povede u hrabru prošlost i podsjeti na vrijeme prije smaka svijeta. On svjedoči transformaciju grada iz komunističkog bastiona u demokratsku bazu. Dvadeset godina poslije vidimo da, bez obzira na nestajanje crvene boje, budućnost nije postala ružičasta", kazao je on.

Kovačević je u kratkom obraćanju istaknuo da je izložba nastala poslije niza godina, jer ni sam nije dugo zavirio u vlastitu arhivu. Ustvrdio je da ona svjedoči o jako važnom periodu u našim životima, potisnutim ratom i stradanjima.


Vladalo veliko interesovanje (foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

"Svjesno sam odabrao ovaj trenutak za postavljanje izložbe sa željom da se probudi građanska svijest te da ljudi počnu razmišljati o svojoj budućnosti", poručio je Kovačević.

Izložba će biti otvorena do 9. oktobra.


Senad Avdić (foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)


Gužva u Umjetničkoj galeriji (foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)


Milomir Kovačević i političari (foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)


Sa izložbe (foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Vezano:
"Naša historija" u Parizu
"Naša priča": Izložba fotografija najvećih ratnih fotoreportera
Milomir Kovačević Strašni na RadioSarajevu

Milomir Kovačević - francuski Vitez

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije