Otvara se izložba plakata Dejana Slavuljice

Radiosarajevo.ba
Otvara se izložba plakata Dejana Slavuljice
/ Plakaz za izložbu
Međunarodna galerija portreta večeras će biti mjesto otvaranja izložbe plakata akademskog grafičkog dizajnera Dejana Slavuljice.

Dejan Slavuljica danas je priznat grafički dizajner, a bio je najbolji student generacije na Akademiji likovnih umejtnosti na odsjeku grafički dizajn, diplomiravši 2008. godine.  

Izložba koja se večeras otvara u 20,00 u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla će trajati do do 17. maja 2016. godine.

Ulaz za posjetioce je besplatan, saopćeno je iz Galerije.

O Dejanu Slavuljici

Kad je već kao klinac bio pasionirani obožavatelj kultnih stripova Zagor i Blek, nije bilo teško pretpostaviti da će mu strip postati životno važna odrednica.Početkom rata Dejan Slavuljica(1976)priključio se školi stripa ˝Studio Torzo˝, osnovanoj u tuzlanskom Domu mladih, gdje je zajedno sa trojicom prijatelja napravio i prvi bh. strip -magazin Comic roll koji su izdali u ljeto 1995.Ubrzo su objavljena i druga dva, a potom je Dejan nastavio crtati stripove za potrebe Ambasade lokalne demokratije.S tim je 1997.na Univerzitetu u Bolonji napravio i svoju prvu samostalnu izložbu.Dejan je izvanredan crtač i iznimno talentiran, pa je odlučio svoja znanja prosiriti na Likovnoj akademiji, gdje trenutno studira grafički dizaj.

˝Ispalo je na kraju da mi strip puno znači. Dosta stvari koje sam kroz strip naučio danas mi koriste na Akademiji, iako mi je bilo pomalo teško odvojiti akademski crtež od strip -crtanja˝, kaže Dejan.Prvi strip-crtač kojeg je zavolio bio je Branislav Kerac, potom je zavolio Hermana, a danas svojim najdražim autorom smatra ilustratora Simona Bisleya, čije nove stripove s teškom mukom nabavlja uglavnom u Zagrebu.Član je tuzlanske grupe umjetnika Manufaktura i svojim se slikarskim stilom prilično razlikuje od ostalih kolega.˝Slike koje radim pripadaju fantasy artu, koje se u svijetu akademskog slikanja nalazi u sferi kića, ali mene po motivu, načinu i tretmanu boje podsjeća na klasično slikarstvo iz doba renesanse i baroka.Uvijek tu ima nagih i polunagih likova u nekom fantastičnom svijetu, često preovladavaju figure, ali nekad uradim i pejsaž koji ima neki čudan štih.Kaže Dejan.Često ga možete sresti na biciklu, jer se aktivno bavi biciklizmom, i proteklih je godina kao reprezenatativac predstavljao BiH na mnogim biciklističkim urkama.Muzika je takođe važan dio njegovog života i već dugo pjeva u tuzlanskom HC bendu Symbolic, ali je zbog obaveza prema Akademiji, priznaje, poprilično zapostavio bend.

(Tuzlanke i tuzlaci, bhstring.net)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije