Otpuštenim radnicima prijeti glad!

Radiosarajevo.ba
Otpuštenim radnicima prijeti glad!


Povodom sve češćih otpuštanja radnika i radnica, Naša stranka upozorava institucije vlasti i ukupnu javnost, da će takva socijalno neodrživa i nehumana rješenja stotine hiljada radnika odvesti u glad, da će radnici i njihove porodice izgubiti pravo na socijalno i zdravstveno osiguranje, da će djeca radnika ostati bez obrazovanja, da će pola stanovništva Bosne i Hercegovine biti ispod granice siromaštva… Nasuprot nehumanim postupcima institucija vlasti i poslodavaca, Naša stranka predlaže hitno uvođenje skraćenog radnog vremena u svim preduzećima u kojima je to moguće, kako bi se prava radnika zaštitila i kako bi se ogroman broj porodica spasio od gladi.

Sadašnja vlast nizom neljudskih postupaka dokazala je da sve čini kako bi očuvala svoju poziciju na štetu običnog čovjeka, kojem je otpuštanjem s posla doveden u pitanje njegov fizički opstanak. Sadašnja vlast štiti bogataše čiji zaštitari fizički napadaju obespravljene i prevarene radnike „Fereoelektra“. Sadašnja vlast šuti o svim nezakonito obavljenim privatizacijama na štetu radnika i privrednog razvoja Bosne i Hercegovine. Sadašnja vlast šuti o neljudskim i nezakonitim uvjetima rada u rudnicima i u većini drugih preduzeća. Sadašnja vlast šuti o svemu onome što bosanskohercegovačke radnike i radnice vodi u kranju bijedu, a državu u socijalnu propast.

Pored skraćenog radnog vremena, ili skraćene radne sedmice, radnike bi spasio i razvoj socijalnog poduzetništva, povezivanje u proizvodne udruge i organizacija javnih općinskih radova. Trenutna stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini od 31% daleko je od najniže stope zaposlenosti u zemljama Evropske unije, koja iznosi oko 55%, a vladajuće političke partije stalno se lažno zaklinju na evropske integracije. Evropske integracije prije svega podrazumijeva osiguravanje normalnih uvjeta za život čovjeka, u šta sigurno ne spadaju nekontrolirana i nehumana otpuštanja radnika i radnica. Evropske integracije podrazumijeva stalnu borbu za život i dostojanstvo čovjeka, a sadašnja vlast stalno se bori za interese političke i tajkunske elite.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije