"Orkestar mira" - pedeset muzičara iz cijele BiH odlazi u Italiju

Radiosarajevo.ba
"Orkestar mira" - pedeset muzičara iz cijele BiH odlazi u Italiju
Radiosarajevo.ba / Nicola Minassi predstavio je kolekciju Ars Aevi
Ambasada Republike Italije u saradnji s Ministarstvom za kulturu Kantona Sarajevo organizator je dvaju događaja koji će na reprezentativan način predstaviti BiH u Italiji.

Riječ je o učešću simfonijskog orkestra sastavljenog od muzičara iz svih krajeva BiH i Novog Sada i Beograda na festivalu Musica Riva te izložbi devet djela uz devet kolekcija Kolekcije savremene umjetnosti Ars Aevi u Predstavničkom domu Italije.

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi naveo je da festival Musica Riva svake godine ugosti jedan veliki orkestar . Tako je došlo i do formiranja simfonijskog orkestra od 50 muzičara „Orkestra mira Bosne i Hercegovine“ koji će u Italiji održati tri koncerta.

O podršci Ministarstva kulture Kantona Sarajevo gostovanju „Orkestra mira BiH“ na Musica Riva festivalu ministar Mirvad Kurić je istaknuo saradnju s Ambasadom Republike Italije.a

"Kad je bila ideja da budu muzičari iz svih dijelova BiH onda smo rekli da je to ono što treba Sarajevu kao glavnom gradu", rekao je Kurić, dodavši da će ovaj orkestar biti podržavan i u budućnosti.

Belma Alić, violončelistica i profesorica na Muzičkoj akademiji, govorila je o stvaranju „Orkestra mira BiH“.

"Moj zadatak je bio da skupim muzičare, da skupim 50 muzičara. Na početku mi je to bilo nemoguća misija .Znam da imamo nedostatak kadra na području duvačkih instrumenata. Jako sam sretna da se veliki broj muzičara odazvao i tako imamo i muzičare iz Srbije, s akademija iz Novog Sada, Beograda", kazala je Alić dodavši da se nada da će se ovaj orkestar razvijati.

Ovaj orkestar se sastoji od studenata, profesora muzike, profesionalnih muzičara.

Kad je riječ o Ars Aevi kolekciji 18. jula u Predstavničkom domu Italije bit će otvorena izložba devet djela iz ove kolekcije. Izložbu će otvoriti predsjednica Predstavničkog doma italijanskog parlamenta Laura Boldrini.

Umjetnici koji će prezentirati djela na ovoj izložbi koja se nalaze u Ars Aevi kolekciji su : Ettore Spalleti, Edin Numankadić, Nan Goldin, Cornelia Parker, Sasan Aleskerov, Ilija Šoškić, Gunter Brus, Joseph Beuys i Roman Opalka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije