Orguljaški koncert u izvedbi studenata Muzičke akademije

Radiosarajevo.ba
Orguljaški koncert u izvedbi studenata Muzičke akademije

U Komemorativnom centru na Barama u ponedeljak, 8. juna, bit će održan prvi orguljaški koncert u Sarajevu u izvedbi studenata Muzičke akademije.

Jednosatni program će ponuditi repertoar s djelima muzičkih velikana koji su pisali za orgulje i violončelo, ali i kompozitora s ovdašnjih prostora. Franjo Dugan, W. A. Mozart, Rudolf Matz, Domenico Zipoli, Mladen Stahuljak, Joseph Haydn te Bela Bartok, samo su neki od njih.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, riječ je o orguljama iznimne vrijednosti od 160.000 dijelova koje su namjenski napravljene za BiH u poznatoj radionici orgulja u slovenskoj Rogačkoj Slatini.

Dirigent i asistent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu Dario Vučić istaknuo je da su spomenute orgulje specifične i po tome što su svjetovne, za razliku od onih koje su većinom pravljene za sakralne objekte.

On je naglasio da će to biti prvi koncert studenata izborne nastave orgulja i violončela Muzičke akademije, jer redovni odsjek za te instrumente ne postoji na toj obrazovnoj instituciji. Izborna nastava za te instrumente uvedena je od ove godine u skladu s Bolonjskim procesom, te je ujedno riječ i o prvoj generaciji studenata koji sviraju orgulje.

Asistentica na Muzičkoj akademiji Belma Alić ocjenjuje da su studenti za kratko vrijeme odlično savladali sviranje na orguljama, te naglasila da će to biti prvi koncert u BiH sa kombinacijom orgulja i violončela.

Generalni direktor KJKP "Pokop" Nuko Grebović podsjetio je da je Komemorativni centar na Barama izgrađen prije godinu dana, te da je kroz njega do danas prošlo na hiljade posjetilaca.

On je naglasio da objekt od početka nije bio zamišljen samo kao mjesto za komemoracije, već i kao kulturno središte. Opremljen je visoko tehnološki te zadovoljava sve kriterije za koncertne izvedbe.

Odluku da komunalna javna institucija da svoj doprinos kulturi direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer nazvao je istinskim kulturnim aktom. Pohvalio je izniman polimedijski prostor Centra, ocijenivši da su akteri ove inicijative hrabri ljudi koji daju doprinos širenju kulturnih obzora građana Sarajeva.

Zadovoljstvo uvođenjem predmeta orgulja i violončela kao izborne nastave izrazili su studenti Muzičke akademije, istaknuvši da su svi dosadašnji utisci nakon "susreta" s tim instrumentima odlični.

Koncert će početi u 19.30 sati.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije