Operacija kino u Goraždu

Radiosarajevo.ba
Operacija kino u Goraždu

Projekcijom filma Cirkus Columbia bh. oskarovca Danisa Tanovića u utorak uveče je u Goraždu započela Operacija kino, saopćeno je iz SFF-a

Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da je upravo ovim projektom označen i početak rada kina u Goraždu koje se nalazi u Centru za kulturu. Podsjećamo, novi projekat Obala Art Centra i Sarajevo Film Festivala svoj život započeo je u Travniku gdje je Operacijom kino, također označen početak rada prvog poslijeratnog kina u ovom gradu.

Publika u Centru za kulturu Goražde do petka, 24. decembra, imaće priliku da uživaju u nizu najuspješnijih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova za sve uzraste, najavljeno je iz sff-a

Ovim projektom Obala Art Centra i Sarajevo Film Festivala nastoje festivalski doživljaj gledanja kvalitetnih europskih i svjetskih filmova produžiti na čitavu godinu i čitavu BiH. Od decembra 2010. godine, do decembra 2011. godine, filmovi prikazani na svjetskim i europskim festivalima, imat će priliku svoj život nastaviti i nakon njih.

Projekat je nastao s ciljem razvoja filmske umjetnosti u BiH i lakšeg pristupa filma široj publici, što kao krajnji cilj ima povratak kina u našu svakodnevnicu. Na ovaj način, Operacija kino podrazumijeva kino na putu koje ide u susret svojoj publici i nastoji djelovati na područjima u kojima su audiovizualni sadržaji, na filmskom platnu, do sada bili nedovoljno eksponirani.

CIJENE ULAZNICA: - dnevna projekcija - 2,00 KM; - večernja projekcija (18:00) - 3,00 KM; - festivalski pass (za sve projekcije) - 10,00 KM

Operacija kino ima i edukativni karakter, te nastoji biti pokretač aktivnijeg učešća mladih filmskih talenata, koji bi u okviru projekta imali mogućnost prikazivanja svojih video uradaka pred širom publikom. Mladim talentima Operacija omogućava i učešće u različitim edukativnim radionicama nudeći im mogućnost da prošire svoje znanje i steknu određena iskustva, a nakon projekcija biće upriličeni i razgovori sa filmskim profesionalcima.

Ovim projektom, nakon Travnika i Goražda neki od gradova koji će biti obuhvaćeni su: Banja Luka, Bihać, Busovača, Doboj, Foča, Gračanica, Konjic, Mostar, Neum, Srebrenica, Srebrenik, Teslić, Tuzla, Zenica.


RASPORED PROJEKCIJA
Centar za kulturu Goražde
Od 21. 12. do 24. 12. 2010.

UTORAK, 21. 12. 2010.
18:00 - Otvaranje: CIRKUS COLUMBIA, Danis Tanović

SRIJEDA, 22. 12. 2010.
15:00 - VALCER SA BASHIROM, Ari Folman
18:00 - JASMINA,  Nedžad Begović

ČETVRTAK, 23. 12. 2010.
13:00 - NEVRIJEME, Hans-Christian Schmid
15:00 - TILVA ROŠ, Nikola Ležaić
18:00 - CIRKUS COLUMBIA, Danis Tanović

PETAK, 24. 12. 2010.
15:00 - PROJEKCIJE FILMOVA PROJEKTA SARAJEVO GRAD FILMA
18:00 - MILA TRAŽI SENIDU, Robert Tomić Zuber


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije