Slavna opera "Seviljski berberin" Gioacchina Rossinija u Narodnom pozorištu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Slavna opera "Seviljski berberin" Gioacchina Rossinija u Narodnom pozorištu Sarajevo
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Sezona italijanske kulture u Bosni i Hercegovin

Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini najavljuje da će u četvrtak 6. i u subotu 8. decembra, u 19.30 u Narodnom pozorištu Sarajevo, biti postavljena na scenu slavna opera “Seviljski berberin” Gioacchina Rossinija, čija se 150. godišnjica smrti, putem različitih inicijativa organiziranih u njegovu čast, obilježava ove godine širom svijeta.

Ova postavka se uvrštava u kontekst VI Sezone italijanske kulture u Bosni i Hercegovini i predstavlja prvi ambiciozni primjer koprodukcije između Narodnog pozorišta Sarajevo i italijanske realnosti koja je u ovu svrhu stavila na raspolaganje vrhunski tim, s tridesetogodišnjim iskustvom u pozorišnom i opernom sektoru: Grupu “Zero Positivo”. Iz Italije su stigli režiser i kostimograf, scenograf, dirigent, operna solistkinja koja će interpretirati ulogu Rozine, i jedan profesionalni dizajner svjetla koji će maksimalno valorizirati potencijale Narodnog pozorišta Sarajevo, u smislu igre svjetla i efekata scenske rasvjete također.

Bosanskohercegovačka strana, pored prestižne pozorišne scene, učestvuje u projektu s akterima, opernim solistima i horom, uz pratnju Sarajevske filharmonije. Ovaj aspekt predstavlja glavnu dodatnu vrijednost projekta u kome će umjetnici dvaju zemalja imati mogućnost raditi zajedno više od tri sedmice kako bi se međusobno upoznali i istovremeno rasli. Također, režiser će donirati režiju i odnosni projekat Narodnom pozorištu Sarajevo koje će tako imati mogućnost ovu operu ponovno postaviti na scenu, svih narednih godina.

S italijanske strane, inicijativu je finansiralo Ministarstvo vanjskih posla i međunarodne saradnje putem bilateralnog Sporazuma o kulturnoj saradnji između Italije i Bosne i Hercegovine što svjedoči o velikom potencijalu saradnje između Italije i Bosne i Hercegovine u ovom značajnom sektoru.

 Opera je na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo te se tamo možete obratiti za informacije i rezervaciju ulaznica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije