BiH / Onomatobleja Show: Satirom i humorom protiv predrasuda

17. 09. 2019. u 14:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 120

U današnje vrijeme, građani u Bosni i Hercegovini razjedinjeni su po mnogim pitanjima, ali imaju i nešto zajedničko. Sklonost ka stereotipiziranju nam je, izgleda, svima svojstvena.

Dobro poznata ekipa satiričara iz Mostara pod nazivom Onomatobleja, želi ukazati na besmisao općeprihvaćene stereotipizacije, ali i njene opasnosti za zdrav razum. Na sebi svojstven način, kroz oštru satiru i živopisne likove, Onomatobleja je osmislila novu predstavu i pripremila turneju „Onomatobleja Show“ koja će obuhvatiti čak 25 gradova u Bosni i Hercegovini.

Turneja je predstavljena danas, na konferenciji za medije koja je održana u mostarskom OKC Abrašević.

„Nažalost, stereotipi o različitim narodima ili manjinskim grupama koje žive u našoj zemlji, svoje uporište imaju u ukorijenjenim predrasudama uz koje odrastaju generacije. Obično se javljaju u porodici, i prenose s koljena na koljeno, ali se „podgrijavaju“ pogotovo u retorikama pojedinih političara, ali i u medijima i svakodnevnom životu. Na sve to dolaze i društvene mreže na kojima se javlja govor mržnje“, upozorava Nikola Rončević, jedan od autora i izvođača Onomatobleja Showa.

Produkciji predstave prethodila su opsežna istraživanja koja je autorski tim proveo na području cijele BiH - kroz online anketu, fokus grupe koje su organizirane u Bihaću, Banja Luci, Sarajevu, Trebinju, Zvornku i Mostaru, te kroz razgovore s društvenim aktivistima. Rezultati istraživanja potvrđuju da se mnoge predrasude i dalje svojstvene mladoj generaciji.

„Obzervirali smo našu stvarnost i pretočili je u jezik satire. Smatramo da kada neku predrasudu izdvojimo iz konteksta i kažemo je na pozornici, onda publika postaje svjesna njene apsurdnosti – tako nastaje humor Onomatobleje. Predstava sadrdži elemente stand-up komedije, skečeve, imamo čak i rap-battle. Odlučili smo da napokon riješimo pitanje ko je počeo rat, ko je pobijedio u ratu i čija je Bosna i Hercegovina, i shvatili smo da je najbolji mogući način rap-battle“, objašnajva Omer Hodžić, mostarski stand-up komičar i koautor predstave.

Trojica satiričara u predstavi utjelotvoruju lepezu živopisnih likova, čija su imena: Random Lovac, Zdena Pičeta, Đontra, MC Third Entity, MC OG ShnjakaBo i svi Ostali.

Turneja „Onomatobleja Showa“ starta iz Konjica, u petak 20. septembra, a nastavlja se u Prozoru (21.09.), Ljubinju (22.09.), Jablanici (24.09.), Stocu (25.09.), te u još dvadeset gradova. Ulaz na sve događaje je besplatan, a važno je napomenuti da predstave nisu namijenjen pubici mlađoj od 15 godina.

„Pozivamo publiku da dođe na naše nastupe, kojih će biti čak 25 diljem lijepe naše Bosne i Hercegovine. Osim same predstave nudimo i nekoliko skečeva koje pubika može gledati na našoj Facebook i Instagram stranici, gdje se, između ostalog, mogu pratiti i novosti iz svijeta Onomatobleje. Uskoro možete čuti i vidjeti i spot za pjesmu Onomatobleja, za koju se nadamo da će imati više klikova od Zorana Šumadinca“, poručuje Luka Marijanović, treći član Onomatobleje.

Predstava i turneja nastali su pod okriljem mostarskog OKC Abrašević, u sklopu projekta BHRI. Dva su načina na koji možemo prevazići predrasude: razvijanjem svijesti o njima i širenjem pogleda na svijet. I jedno i drugo nudi nam Onomatobleja Show - predstava koja će bojama britkog humora obilježiti jesen 2019.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA