Oliveru Stoneu uručeno "Počasno Srce": Znam da Sarajevo ima srce

Radiosarajevo.ba
Oliveru Stoneu uručeno "Počasno Srce": Znam da Sarajevo ima srce
U sarajevskom Ljetnom kinu Raiffeisen, američkom režiseru Oliveru Stoneu uručena je nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Oskarovac je večeras prošetao festivalskim crvenim tepihom, a potom stigao u Ljetno kino gdje mu je osnivač i direktor SFF-a, Mirsad Purivatra uručio nagradu. 

Purivatra je za Stonea kazao da je jedan od najvećih filmskih autora današnjice te govorio o njegovim nagrađenim filmovima.

"Šta mu možemo dati, već naše srce", istakao je Purivatra te dodao da je njegova poruka mladim filmskim radnicima i budućim generacijama da puno i vrijedno rade.

Oliver Stone je kazao da je počastvovan što će dobiti ovu nagradu jer je čuo da se ona veže za ljude i njihove osjećaje.

"Velika mi je čast primiti nagradu, jer znam da Sarajevo ima srce", kazao je večeras višestruki dobitnik Oscara Američke filmske akademije.

Podsjetio je da je u Sarajevu bio nakon rata i da je čuo mnogo priča o tome šta se dešavalo. Izjavio je da je grad tada drugačije izgledao.

"Bio sam tu 2000. godine i vidio sam razoren grad, mnogo ljudi je poginulo u ratu koji je bio ružan... Lijepo je vidjeti da je grad opet na nogama i jako sam sretan što sam u prilici da dobijem ovu nagradu", rekao je u kratkoj izjavi Stone.

U okviru programa Posvećeno SFF-a bit će prikazani Stoneovi filmovi: Intervju sa Putinom, Snowden, Vod smrti/Platoon i Rođeni ubojice, a sam reditelj će održati Masterclass – predavanje u Kinu Meeting Point.

"Masterclass može biti veoma interesantnan, jer možete naučiti od studenata, kada sa vama razgovaraju. Volim masterclass", rekao je Stone i dodao:

"Volim dokumentarce koji su neka vrsta prečice. Film Snowden me mnogo naučio i trudili smo se držati činjenica. Svijet je definitivno postao jedna vizija Velikog brata. Nadzor je uvijek bio problem, to je sada doseglo nevjerovatne razmjere. Naša vlada je prekršila sva pravila, i ne samo u prisluškivanju vlastitih građana, već u cijelom svijetu. Život ide dalje. Amerikanci još uvijek ne razumiju šta je Snowden uradio".

Stone se, nakon priče o filmu Snowden, osvrnuo na razgovore sa Vladimirom Putinom.

"Amerika ima najveću moć, i problem je što Amerika misli da ima pravo da radi šta želi i kontrolira svaku situaciju. Moj život je dosta bio konzervativan, moj otac je vjerovao u hladni rat. ali se život promijenio, Amerika toliko novca troši na vojni rat. Može li Amerika poštivati prava Irana, Iraka, Rusije i Kine, te Sjeverne Koreje. Hoće li? Želio sam saznati kako Rusi posmaraju Ameriku. Putin se činio realnim, naglasio je rusku perspektivu i naglasio važnost da se zadrži značaj regionalnih odnosa. Putin predstavlja dio svijeta koji Amerika ne sluša. Ne čujemo Rusiju ni Kinu, a filmovi nam omogućuju da poslušamo druge zemlje i saznamo koji su im interesi", dodao je režiser za BHRT.

Višestruki dobitnik nagrade Oscar Američke filmske akademije, Oliver Stone napisao je i režirao preko 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najutjecajnijih, kultnih naslova koji su obilježili protekle decenije.

Stone je u nekim od svojih filmova u potpunosti odbacio konvencije mitskog žanra, a u tom se kontekstu prvenstveno pominje Vod smrti (1986.), inače prvi film iz njegovog vijetnamskog triptiha, te filmovi Rođen 4. jula (1989.), JFK (1991.), Rođeni ubojice (1994.), Nixon (1995.), kao i satirični filmski portret bivšeg američkog predsjednika Georga W. Busha W (2008.) i dokudrama o životu američkog zviždača Edwarda Snowdena Snowden (2016.).

Sarajevo Film Festival je svečano otvoren 11. augusta, a završava 18. augusta dodjelom nagrada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije