Okrugli sto o depolitizaciji obrazovanja

Radiosarajevo.ba
Okrugli sto o depolitizaciji obrazovanja

Centri civilnih inicijativa u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo organizatori su okruglog stola posvećenog pitanjima depolitizacije obrazovanja, koji će se održati 10. juna u Sarajevu.

Cilj okruglog stola jeste pokretanje inicijative za izmjene zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju KS, posebno u dijelu koji se odnosi na način izbora direktora osnovnih škola.

Naime, kampanja „Depolitizirajmo obrazovanje“ koju vodi CCI ima za cilj da umanji uticaj politike i političkih srtanaka na izbor direktora i upravljanje školama, te da omogući roditeljima i uposlenicima škola neposredni izbor direktora, tajnim glasanjem, između više kandidata.

Ovakav način izbora se već nekoliko godina uspješno primjenjuje u Tuzlanskom kantonu.

Bosanskopodrinjski kanton, nakon nedavno usvojenog zakona, upravo uvodi ovaj metod izbora direktora, dok je i Unsko-sanski na pravom putu da to uradi u tekućoj godini.

Inicijativa CCI-a, uz iskazanu podršku kantonalnog ministarstva, podrazumjeva da se tokom 2009. i u Kantonu Sarajevo desi iskorak u pravcu depolitizacije, demokratizacije i profesionalizacije obrazovanja, pretvaranjem ove inicijative u zakonsku odredbu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije