Održan sastanak članova Udruženja "Naša Jugoslavija"

Radiosarajevo.ba
Održan sastanak članova Udruženja "Naša  Jugoslavija"


U Sarajevu je izmeñu 27.05. i 29.05.2010. godine održan sastanak članova Udruženja "Naša Jugoslavija"’ iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i 1. konferencija novoformiranog Saveza Jugoslavena, kao sastavnog dijela Udruženja.

Tom prilikom su podneseni izvještaji o dosadašnjem radu, rezimirani rezultati provoñenja aktivnosti u pravcu priznavanja nacionalnosti Jugoslaven, kao jednog od prioritetnih zadataka Udruženja i, posebno, Saveza Jugoslavena, te dogovorena strategija budućeg djelovanja.

Na konferenciji Saveza Jugoslavena je usvojena i Deklaracija o pravu na nacionalnost Jugoslaven u BiH, koja je predstavljena javnosti.

Jedna od tačaka dnevnog reda bio je i trenutni status Udruženja "Naša Jugoslavija" u BiH, s obzirom da ni nakon više od pet mjeseci nema reakcije Komisije za žalbe Vijeća ministara BiH po pitanju žalbe Udruženja na odluku Ministarstva pravde BiH. Naime, 30. novembra 2009. godine nadležna služba (Ministarstvo pravde sa tadašnjim Ministrom Barišom Čolakom na čelu) donijela je rješenje kojim se odbija zahtjev Udruženja "Naša Jugoslavija"za registraciju uz obrazloženje da iz naziva Udruženja nije izbrisana riječ "Jugoslavija"!?, stoji u saopštenju udruženja.

Dalje se navodi: Iako je žalba podnesena u zadanom roku do danas nije bilo nikakve reakcije navedene Komisije. S tim u vezi treba napomenuti da su istoimena Udruženja u Srbiji i Hrvatskoj registrovana, odnosno upisana u tamošnje registre udruženja/udruga.

Na kraju sastanka zaključeno je da je neophodno potrebno detaljnije upoznavati javnost o osnovama djelovanja naše organizacije. Naime, javno mnijenje na prostorima nekadašnje SFRJ Udruženje "Naša Jugoslavija" još uvijek doživljava kao grupu jugonostalgičara ili društvo pojedinaca koje žali za starim vremenima i priželjkuje (ili čak na tome radi) da se ta neka stara vremena vrate. Međutim, naše namjere idu u drugom pravcu, što dokument "Idejne osnove organizovanja i djelovanja" veoma decidirano prikazuje otklanjajući time svaku sumnju po ovom pitanju.

Udruženje "Naša Jugoslavija" i Savez Jugoslavena, kao njegov sastavni dio, nemaju namjeru provoñenja bilo kakvih aktivnosti koje bi na neki način djelovale protivzakonito ili protivustavno u odnosu na neku od novonastalih država na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

Ovo je zajednički stav svih učesnika skupa, a naslanja se na sve dosadašnje aktivnosti Udruženja – od njegovog pokretanja, stoji u saopštenju.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije