Održan prvi koncert Western Balkans Youth Orchestra u Sarajevu: Pogledajte fotografije

0
Radiosarajevo.ba
Održan prvi koncert Western Balkans Youth Orchestra u Sarajevu: Pogledajte fotografije
Radiosarajevo.ba / Održan prvi koncert Western Balkans Youth Orchestra

Western Balkans Youth Orchestra održao je koncert u petak, 4. augusta u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji je počeo u 20 sati.

Orkestar je 2019. godine osnovao Desar Sulejmani, njemački dirigent, pijanista i vizionar rođen u Albaniji, vođen idejom o značaju kreiranja platforme koja će ujedinjenjem mladih ljudi i afirmacijom izgradnje dugoročnog mira kroz muziku doprinijeti kontinuiranoj prekograničnoj i međuetničkoj saradnji.

Osim nacionalnih, etničkih, vjerskih i kulturoloških podjela, WBYO ruši i različite muzičke barijere, izvodeći najznačajnija djela orkestarske literature, ali i popularanih žanrova.

Kakav cirkus je morao gledati Edin Džeko: Navijači Fenerbahce uletili na teren i napali goste

Kakav cirkus je morao gledati Edin Džeko: Navijači Fenerbahce uletili na teren i napali goste

U sklopu projekta "WBYO: Accelerando", tokom ljeta 2023. godine, realizira se turneja WBYO pod nazivom "WB Go Dance" koja okuplja 65 mladih muzičara iz 15 različitih evropskih zemalja, članica EU i zemalja van EU, uključujući 6 država Zapadnog Balkana (Albanija, Belgija, BiH, Hrvatska, Njemačka, Velika Britanija, Italija, Kosovo, Litvanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Rusija, Srbija, Španija i Turska).

Nakon dvije sedmice intenzivnih proba i priprema realiziranih u Draču (Albanija), WBYO će nastupiti širom Zapadnog Balkana, te će se drugu godinu za redom predstaviti na festivalu Young Euro Classic u Berlinu, jednom od najeminentnijih svjetskih festivala omladinskih orkestara, što potvrđuje značaj inicijative, ali i umjetničku relevantnost ovog orkestra.

Održan prvi koncert Western Balkans Youth Orchestra
Radiosarajevo.ba: Održan prvi koncert Western Balkans Youth Orchestra

U našoj galeriji pogledajte fotografije ovog kulturnog događaja.

WBYO: Accelerando

WBYO je revolucionarna inicijativa koja okuplja mlade profesionalce iz cijelog Zapadnog Balkana, ali i šire.

"WBYO: Accelerando" je projekat koji se realizuje uz podršku Europske unije (EU), s ciljem unapređenja razvoja i djelovanja Omladinskog orkestra Zapadnog Balkana (WBYO), te njegovog etabliranja kao respektabilnog internacionalnog omladinskog orkestra.

U sklopu ljetne turneje, WBYO će održati koncerte i u sljedećim gradovima:

06.08. Kotor, Crna Gora

08.08. Novi Sad, Srbija

12./14.08. Berlin i Essen, Njemačka

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije