Održan omaž Marseli Šunjić

Radiosarajevo.ba
Održan omaž Marseli Šunjić

Književni omaž posvećen prerano preminuloj književnici Marseli Šunjić-Cerić održan je u četvrtak u prostorijama Međunarodne knjižare "Šahinpašić" u Sarajevu.

Tajib Šahinpašić je podsjetio da je prošle godine na istom mjestu održana promocija njenog romana "Pozdrav s mjeseca" te najavio bh. izdanja objavljenih romana ove
autorice.

Marsela Šunjić preminula je u februaru u Hanoveru u 43. godini života.

O Marseli Šunjić-Cerić govorili su književnici Hadžem Hajdarević i Mirsad Bećirbašić.

Književnica Marsela Šunjić, koja je rođena u Mostaru 1963., a umrla u Njemačkoj 2009., u svijet književnosti ušla je sa svoja dva romana "Laku noć, grade" iz
1993., i "Puno pozdrava s Mjeseca" iz 2007.

Njezin literarni put bio je prvenstveno vezan za rodni Mostar i dramu koju su ovaj grad i njegovi stanovnici doživjeli od 1992. do danas.

Pišući o romanu "Laku noć, grade", koji se tiče užasa (i pamćenja) ratnih pustošenja 1992., 1993. godine i kasnije, Predrag Matvejević, također Mostarac, istaknuo je da "nigdje nema na okupu toliko vjerodostojnih podataka o onome što se zbilo u gradu na Neretvi kao u ovoj knjizi".

Romanom "Puno pozdrava s Mjeseca" samo je nastavljeno poetiziranje mostarskih i bh. ratnih drama od obala Neretve i ritmizirana sjećanja glavne junakinje romana i
drugih protagonista u njemu pa do New Yorka i drugih dalekih krajeva i svjetova gdje su se bili sklonili Mostarci, Bosanci i Hercegovci.

"Puno pozdrava s Mjeseca" je roman o bh. ženi, o ličnim i porodičnim naravima u uvjetima izbjeglištva i nepredvidivih socijalnih otuđenja.

Marsela Šunjić-Cerić, diplomirana ekonomistica, bavila se publicistikom, manekenstvom, a književnost je bila njena velika ljubav. I kao što je rečeno ovom
prigodom, "njeno pisanje je fino tkanje".

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije