Odjekivala radost dječije pjesme: 'Lino Fest 2016'

Radiosarajevo.ba
Odjekivala radost dječije pjesme: 'Lino Fest 2016'
/ Lino Fest 2016.
Mali talentirani pjevači iz cijele regije učinili su da i ovogodišnji Lino Fest posjetiteljima ostane u najljepšem sjećanju

U prepunom Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu održan je četrnaesti po redu međunarodni festival dječje pjesme “Lino Fest 2016”  

Kroz pjesmu, igru i priču, djeci je živopisno predstavljena ovogodišnja tema festivala “Učimo o životinjama” kako bi im se, na što neposredniji način, razvila svijest o važnosti životinjskog svijeta za ukupan život na Zemlji. Kroz proširivanje znanja, uz zabavne sadržaje o životinjama, djeca na najveseliji način razvijaju humani odnos prema životinjama.

Voditeljski par Tina Dervišević i Elmir Krivalić zajedno s gostima, upoznavao je najmlađe sa šumskim životinjama našeg područja, njihovim načinom života i hranidbom, te mnogim drugom zanimljivostima prilagođenim dječjoj dobi.

Kroz riječi, muziku, igrokaz i sliku, te uz svesrdnu pomoć medvjedića Lina koji se pridružio učesnicima na sceni, predstavljena je ovogodišnja misija Lino Festa.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su mališani iz Sarajeva, Mostara, Doboja, Požege, Zagreba, Novog Sada, Podgorice,  Vukovara, i drugih gradova.

Lino Fest je kroz godine prepoznat kao važan edukativni sadržaj jer omogućava djeci da kroz glazbu i različite sadržaje usvajaju vrijednosti nenasilja, suosjećanja, te poštivanja različitosti vrsta.

„Veliko nam je zadovoljstvo što Lino Fest postoji i uveseljava najmlađe već četrnaestu godinu za redom, a ovu dobru tradiciju namjeravamo nastaviti i idućih godina. Sala prepuna mališana i njihova neprekinuta pažnja tijekom cijelog programa nama je najveća satisfakcija i poticaj da budemo još bolji ubuduće. U svijetu u kojemu su najokrutnije vijesti i najrasprostranjenije, vrlo je bitno najmlađima prenijeti pozitivne poruke, odgajati ih u duhu humanosti i nenasilja i potruditi se učiniti njihovu budućnost svjetlijom. To je razlog zbog koga ćemo i dogodine pažljivo odabrati temu i rado dočekati sve koji se potrude da se izbore za mjesto u takmičarskom dijelu Lino festa„, istaknuo je Željko Gudelj, direktor festivala Lino Fest te čestitao ovogodišnjim pobjednicima.

Prvu nagradu stručnog žirija osvojio je Tarik Tanović iz Sarajeva sa pjesmom „Čuvajmo životinje“, drugo mjesto je osvojila Marija Đurović iz Podgorice, a trećeplasirane su Mostarke iz vokalno-instrumentalne skupine B-Stars.  Nagrađen je i najbolji tekst – pjesma „Sanjala sam“ koju je napisala Suzana Vinković. Nagrada za najbolji aranžman otišla je u ruke Mariu Meršniku za pjesmu „Kako da raste“, a za najbolju muziku Maji Rogić za pjesmu „Kakav svijet“. Najbolje interpretirana pjesma je „Zaljubi se k'o iz snova“ koju je izvela Jana Jovanović.

„Već smo ranijih godina istaknuli da nam je Lino fest jedan od najdražih strateških projekata, koji sa ponosom podržavamo od prve godine njegovog postojanja. Radosni smo što smo sve ove godine dio pozitivne priče kakav je Lino Fest, a čvrsta nam je namjera nastaviti s istom praksom i u budućnosti. Želja nam je mališanima uljepšati svakodnevnicu, kada god je to moguće, posebno sadržajima koji pomažu razvoju kulture i lijepog ponašanja. Tako je i naš medvjedić Lino tijekom festivala svesrdno pomagao u podučavanju djece o pravilnom pristupu životinjama i poštivanju njihove prirode, sukladno ovogodišnjoj temi Lino Festa“, izjavila je Mila Zovko, direktorica marketinga Podravke u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije