Odgovornost medija za ratne zločine

Radiosarajevo.ba
Odgovornost medija za ratne zločine


Mediacentar Sarajevo vas poziva na javnu debatu: Odgovornost medija za ratne zločine" koja će se održati u srijedu, 24. juna u 18 h

Pitanje odgovornosti medija u ratu u bivšoj Jugoslaviji aktualiziralo se pokretanjem istrage Specijalnog Suda za ratne zlocine u Beogradu, koja ce se fokusirati na vezu huskackog medijskog izvjestavanja i ratnih zlocina pocinjenih '91. i '92. u Zvorniku i Ovcari. Prije sedam godina, trojica novinara u Ruandi optuzeni su za genocid i podsticanje genocida kroz medije. Istraga srbijanskog suda i optuznica u Ruandi, prvi su slucajevi ovakvih optuznica protiv novinara, nakon sto je Julius Streicher, urednik i vlasnik anti-semitskog, nacistickog lista 'Der Stumer', doveden pred sudije u Nirmbergu, 1946. godine. Na zalost, cini se da se historija ponavlja.

Da li, kada i kako sloboda govora moze prerasti u ratni zlocin? Koji su pravni aspekti navedene istrage i optuznica? Zbog cega nije doslo do lustracije u medijima nakon rata, i kakve implikacije inicijativa Suda u Beogradu moze imati po medije i novinare u bivsoj Jugoslaviji?

O ovim, i mnogim drugim pitanjima, razgovaramo sa nasim gostima i goscama – Drago Hedl, komentator Jutarnjeg lista i novinar ugasenog Feral Tribune-a; Natasa Tešanović, urednica ATV-a iz Banja Luke; Vesna Tančica, tuziteljica Drzavnog suda BiH. Moderator debate bice Aldin Arnautović, novinar i producent, ko-autor dokumentarnog serijala 'Antipropaganda'.

Vise informacija mozete dobiti na našoj web stranici www.media.ba.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije