Odabrana poglavlja iz metodike nastave klavira

Radiosarajevo.ba
Odabrana poglavlja iz metodike nastave klavira
Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu pored koncertne djelatnosti značaj pridaje i plodonosnoj istraživačkoj aktivnosti, koja ima za cilj promoviranje i njegovanje muzičke nauke.

Dokaz iskazanog jeste i promocija knjige Odabrana poglavlja iz metodike nastave klavira red. prof. Jakše Zlatara sa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu zakazana za  utorak, 17.05.2016. godine s početkom u 13:00 sati u prostorijama Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.  

Knjiga je rezultat je nastojanja eminentnog autora da objasni širem krugu čitatelja svu složenost klavirske pedagogije. Svoje dugogodišnje bavljenje klavirskom podukom i metodikom profesor Zlatar sažeo je u tri poglavlja, ocrtavajući cijeli spektar problema kojima se bavi jedan nastavnik klavira.

Pored knjige Odabrana poglavlja iz metodike nastave klavira program promocije uključuje i predstavljanje krucijalnih djela iz domena historije pijanizma i metodike nastave klavira autora E. M. Timakina, H. Neuhausa, C. Ph. E. Bacha, N. Perelmana, C. Grindea.

Ugledni profesor Jakša Zlatar je diplomirao i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ladislava Šabana, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je psihologiju i sociologiju. Klavir je usavršavao na konzervatoriju S. Cecilia u Rimu i na seminarima Alda Ciccolinija. Profesor je klavira, povijesti pijanizma i metodike klavirske nastave na muzičkim akademijama u Zagrebu (gdje je redovni profesor i pročelnik klavirskog odsjeka od 2007.) i u Ljubljani. Njegovi studenti su dobitnici nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a nakon studija mnogi su ostvarili uspješnu umjetničku i pedagošku karijeru. Osim što koncertira, prof. Zlatar održava seminare, te je član žirija na domaćim i međunarodnim pijanističkim takmičenjima. Autor je dvije knjige iz metodike klavira, te brojnih članaka iz metodike klavira i povijesti pijanizma. Umjetnički je direktor Hrvatske glazbene scene mladih te jedan od osnivača i dugogodišnji tajnik EPTE Hrvatske. Član je Hrvatskoga društva glazbenih i plesnih pedagoga i Hrvatske udruge glazbenih umjetnika.

Kako je umjetnička poduka živi proces koji se neprekidno razvija, knjige uvrštene u promociju nisu namjenjene samo profesorima i studentima klavira, nego i širem krugu čitatelja koje zanima umjetnička pedagogija.

Muzička akademija poziva sve zainteresirane da svojim prisustvom uveličaju ovaj muzičko-edukativni događaj

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije