Obilježena godišnjica smrti Davorina Popovića i Adija Lukovca (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Obilježena godišnjica smrti Davorina Popovića i Adija Lukovca (VIDEO)
Adi Lukovac, Davorin Popović

Povodom obilježavanja devete i četvrte godišnjice smrti dvojice velikana sarajevske muzičke scene Davorina Popovića Dače i Adija Lukovca delegacije Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo položile su cvijeće na mjesta njihovih vječnih počivališta na grobljima Bare i Vlakovo, javlja Fena.

Na taj način oživljeno je sjećanje na dva muzičara koji su pripadali različitim muzičkim izrazima, a svaki je od njih ostavio neizbrisiv trag na historiju muzičkog stvaralaštva u BiH i regionu, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Muzičku karijeru Davorin Popović je počeo u Lutalicama, a Indexima pristupa krajem 1964. i zaštitni je znak grupe sve do njenog kraja 2001. godine.

Kao vokalni solist, ali opet uz podršku matične grupe, objavio je tri albuma Svaka je ljubav ista (1975), S tobom dijelim sve (1984) i album istog naziva, ali s drugim pjesmama 1995. godine.

Pjevao je Žute dunje za soundtrack filma Kuduz, a nastupio je i na Eurosongu 1995., kada je predstavljao BiH s pjesmom 21. vijek.

Kao član Indexa, dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, te Estradne nagrade Jugoslavije.

Adija Lukovca, pionira elektronske muzike u BiH, pamtit ćemo kao dobitnika mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnije tri muzičke nagrade Davorin.

Izdao je dva albuma, Pomjeranja i Fluid, na kojima je sarađivao s mnogim bh. muzičarima.

Tu, prije svega, treba spomenuti doajenku bh. sevdalinke Eminu Zečaj te Dinu Merlina, kojem je producirao album Sredinom.

Bio je autor i muzike za predstavu Tvrđava, te muzike za film Dine Mustafića Remake.

Polaganju cvijeća na vječna počivališta prisustvovali su i članovi njihove uže porodice, brojni prijatelji, kolege, te bivši i aktuelni bh. muzičari i sportisti.

http://www.youtube.com/watch?v=6NHDSuUOnlY&feature=related



http://www.youtube.com/watch?v=8SDlS9SGcxU



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije