Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva
/ Foto: Samir Cacan/Radiosarajevo.ba


U sarajevskom Velikom parku, ispred Spomenika ubijenoj djeci u vrijeme opsade glavnog grada BiH, danas je, prigodnom dječijom manifestacijom obilježen Dan sjećanja na ubijene sarajevske mališane.

Nezvanični podaci govore kako je za vrijeme opsade, u Sarajevu ubijeno oko 1,500 mališana. Udruženje roditelja ubijene djece raspolaže sa dokumentacijom od 534 ubijena djeteta.

"Ovdje na spomen-obilježju, simbolu stradanja djece tokom opsade Sarajeva, čuvamo sjećanje na najmlađe žrtve našeg grada, od zaborava na ono najvrednije bez čega je naš grad ostao. Jedna narodna izreka kaže da vrijeme liječi sve, ali našu bol i rane ništa na ovome svijetu ne može izliječiti. Međutim, postoji način koji je može ublažiti, a to su istina i pravda", rekao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

On je dodao da ova manifestacija treba da bude na znanje najmlađim kako se u budućnosti nešto slično ne bi dogodilo.

Samo da rata ne bude:

Cvijeće na Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva su položili članovi porodica, predstavnici Udruženja roditelja ubijene sarajevske djece, predstavnici gradske i kantonalne vlasti, boračke organizacije, te mnogi drugi.

Kao dio programa obilježavanja Dana sjećanja, večeras, 9. maja, u 19 sati u Domu mladih bit će upriličena projekcija dokumentarnog filma A bili su samo djeca, koji prikazuje svjedočanstva roditelja poginulih sarajevskih mališana.

Pozivaju se svi zainteresirani da prisustvuju projekciji filma: ulaz je slobodan za sve.

Izloženi predmeti ubijene sarajevske djece

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije