Obilježavanje Svjetskog dana plesa ispred Narodnog pozorišta

Radiosarajevo.ba
Obilježavanje Svjetskog dana plesa ispred Narodnog pozorišta

Organizacija za promociju i razvoj savremenog plesa u BiH Tanzelarije, u saradnji s Institutom za ples i pokret pod pokroviteljstvom mreže Balkan Dance Network i Nomad Dance Academy, organizirator je obilježavanja Svjetskog dana plesa koje će biti upriličeno 29. aprila od 19 do 20 sati na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Taj događaj pratiti će, na platnu uz pomoć Interneta i streaming tehnologije, oko 6.000 ljudi iz šest gradova (Sarajevo, Ljubljana, Sofija, Beograd, Zagreb i Skoplje). U tim gradovima će u isto vrijeme biti održana ista manifestacija.

"Iz Sarajeva očekujemo sudjelovanje oko 50 plesača različitih plesnih orijentacija, 300 studenata i mnogobrojne građane koje ćemo pozvati da nam se pridruže", navodi se u saopćenju.

Paralelno uz tu manifestaciju i Nacionalni balet Sarajevo imat će premijeru baleta Kopelija kojom će obilježiti Svjetski dan plesa i na taj način dati svoj doprinos.

"Za tu priliku pripremljen je poseban promotivni spot od jedne minute. Spot se sastoji od "doniranih" pokreta pozvanih umjetnika, ministara kulture i drugih ličnosti iz kulturnog svijeta i građana Sarajeva, Beograda, Ljubljane, Skoplja, Zagreba i Sofije", navodi se.

Svjetski dan plesa ustanovio je UNESCO 1982., a obilježava se 29. aprila širom svijeta. Ove godine održava se pod sloganom Go out and dance! uz poruku da plesati može svako, bez obzira na spol, godine, fizičku kondiciju, trening itd.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije