Obilježavanje dana borbe protiv homofobije

Radiosarajevo.ba
Obilježavanje dana borbe protiv homofobije

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, u Art Kinu Kriterion će se održati javna diskusija na temu LGBT prava na zapadnom Balkanu, prikazivanje filma 'Molitve za Bobbyja', te promocija knjige 'Born to be gay: Historija homoseksualnosti'.


Filmski ciklus: Propitivanje heteronormativnosti
''Molitve za Bobbyja''
režija: Rusell Mulcahy, igrani film, USA, 89 min.
srijeda, 16. maj u 18h

Bobby Griffith je bio najdraži sin svoje majke, savršeni američki dječak koji odrasta pod snažnim religioznim utjecajem u gradiću Walnut Creek, u Kaliforniji. Bobby je bio gay. Boreći se s unutrašnjim sukobom za koji niko nije znao niti razumio, Bobby se konačno autirao svojoj porodici. Uprkos podršci od strane njegovog oca, dvije sestre i starijeg brata, Bobbyjeva majka Mary se okrenula fundamentalističkim učenjima crkve kojoj je pripadala kako bi spasila sina od onoga za što je vjerovala da je smrtni grijeh. Kad je Mary došla do spoznaje da Bobby ne može biti 'izlječen', ona ga odbija, uskraćujući mu bezuslovnu majčinsku ljubav, dovodeći svog sina do čina samoubistva.

Javna diskusija: LGBT prava na zapadnom Balkanu
četvrtak, 17. maj u 18h

Četvrti po redu Otvoreni forum dotiče se pitanja prava gay, biseksualnih i transrodnih osoba u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Šta su ove države postigle kada su LGBT prava u pitanju? Koliko je značajan LGBT aktivizam? Da li se integracijom u EU stvarno poboljšavaju prava seksualnih manjina? To su samo neka pitanja o kojima će diskutovati Gordan Duhaček (Zagreb Pride), Damir Banović (Pravni fakultet Sarajevo), Ljiljana Zurovac (Vijeće za štampu u BiH) i Goran Miletić (Civil Rights Defenders). Forum će moderirati Saša Gavrić iz Sarajevskog otvorenog centra.

Promocija knjige ''Born to be gay: Historija homoseksualnosti''
petak, 18. maj u 11 sati

Knjiga ''Born to be gay: Historija homoseksualnosti'' William Naphya (prevod: Arijana Aganović) prikazuje mnoge antičke kulture koje su aktivno promovisale istospolne veze kao sastavni dio odrastanja ili čak religijskog obožavanja. Pojava judeokršćanstva protjerala je homoseksualnost u ‘podzemlje’ krećući se ka zabrani homoseksualnosti koju je uveo Henry VIII 1533.  godine i zatvaranja Oscara Wildea zbog  sodomije. Born to be gay ima radikalan pogled na historiju homoseksualnosti, od bakanalijskih orgija do Gay parade. Knjiga će biti promovisana u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu, a naši suizdavači su Queer Zagreb i Queerija iz Beograda. U okviru Queer doručka, Arijana Aganović će vam predstaviti naše najnovije izdanje. Svi posjetitelji dobijaju po jedan primjerak knjige.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije