Obilježavanje 20 godina rada Fondacije 'Karim Zaimović' i dodjela stipendija

Radiosarajevo.ba
Obilježavanje 20 godina rada Fondacije 'Karim Zaimović' i dodjela stipendija

Pozivamo vas na obilježavanje 20 godina rada Fondacije "Karim Zaimović" i dodjelu stipendija za školsku godinu 2015/2016, a koje će se održati u subotu, 26. decembra 2015. u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra SARTR, u 12.00 sati.

Ovom prilikom Fondacija će se, u inspirativnoj scenografiji predstave Tajna džema od malina, a uz mali muzički program i čitanje odabranih tekstova Karima Zaimovića, prisjetiti svojih dosadašnjih stipendista i stipendistica. 

Fondacija je osnovana 1996. godine s ciljem očuvanja imena i djela mladog novinara i književnika Karima Zaimovića koji je poginuo u augustu 1995. godine kao žrtva granatiranja Sarajeva u svojoj 25. godini. 

Osnivači Fondacije su bili Nezavisni magazin Dani iz Sarajeva, Radio Zid iz Sarajeva, Nezavisna unija profesionalnih novinara iz Sarajeva, izdavačka kuća SAF iz Celja, te porodica Zaimović, u cilju stipendiranja studenata s izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, kao i pružanja pomoći mladim talentima iz navedenih oblasti.

Karim Zaimović, čije ime nosi Fondacija bio je jedan od najtalentiranijih novinara i književnika svoje generacije. Autorske tekstove počeo je objavljivati već u svojoj 14. godini na trećem programu Radija Sarajevo, kada je uspostavio i blisku saradnju s najznačajnijim medijima na prostoru bivše Jugoslavije. Njegova knjiga priča Tajna džema od malina objavljena je posthumno već u pet izdanja, a nekoliko priča je prevedeno na više svjetskih jezika. Prozno stvaralaštvo Karima Zaimovića uvršteno je u više antologija bošnjačke i bosanske priče, te pregleda recentne bosanske književnosti. U produkciji hrvatskog Radija Zagreb i Radija BiH izvedene su i dvije radiodrame nastale na scenarističkom predlošku njegovih radova. Po svojoj erudiciji i širokom interesu za razne vidove umjetnosti i kulture Karim Zaimović je postao simbolom svoje generacije.

U dosadašnjem radu Fondacija je dodijelila preko 30 stipendija i posebnih priznanja, kao i dvije novinarske nagrade uspješnim mladim novinarima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije