Nova sezona u Narodnom pozorištu Mostar započinje izvođenjem predstave "To"

Radiosarajevo.ba
Nova sezona u Narodnom pozorištu Mostar započinje izvođenjem predstave "To"

Narodno pozorište Mostar svoju jubilarnu sedamdesetu pozorišnu sezonu 2019./2020. otvorit će 6. septembra 2019. godine u 20 sati izvedbom predstave „To“ Alije Isakovića, u režiji Ivana Lea Leme.

Riječ je o predstavi koja je premijerno na sceni NPM-a izvedena 21. juna tekuće godine, a koja je izazvala veliki interes publike.

Radnja drame smještena je na periferiju grada, junaci su ljudi sa životne margine. U prvi mah, čini se da je ovo drama o krvnoj osveti, ali uskoro na vidjelo izbija njen univerzalistički karakter, gdje kafana predstavlja simboliku tamnice i zatočeništva ljudskog roda u njegovom životu.

Glumačku postavu čini ansambl NPM-a, i to: Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Šerif Aljić, Mirsad Elezi i Goran Lozo.

Scenografiju predstave radi Vesna Režić, a kostimografiju potpisuje Mirjana Zagorec.

Svi oni koji ne budu u prilici doći do svojih ulaznica za navedeni termin, predstavu će moći pogledati i 20. septembra od 20 sati.

U mjesecu septembru ljubitelje pozorišne umjetnosti očekuju i dvije gostujuće predstave.

Prva na repertoaru je predstava „Nigdje nikog nemam“ Edwarda Bonda, u režiji Albana Ukaja, nastala u koprodukciji Udruženja Kontakt i Sarajevskog ratnog teatra SARTR, koja će biti odigrana 11. septembra sa početkom u 20 sati, a ulaz na predstavu je besplatan.

Drugo gostovanju u mjesecu septembru rezervisano je za mjuzikl kabare „Moja pjesma“, nastao u okviru projekta „BH Broadway“, kojeg provodi ambasada SAD-a. Predstavu koju su sa mladim bh. glumcima i umjetnicima pripremili Aaron Thielen, umjetnički direktor čikaškog Marriott teatra, i muzički reditelj Ryan T. Nelson, profesor na Northwestern University i muzički direktor Marriott teatra, biće odigrana 14. septembra sa početkom u 20 sati.

Cijena ulaznice za mjuzikl kabare „Moja pjesma“ iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM.

Posljednji petak u mjesecu septembru, 27. augusta rezervisan je za izvedbu predstave „Alfa Beta“ E.A. Whiteheada, u režiji Saše Oručevića, koja će biti odigrana na maloj sceni NPM-a „Studio 64“ sa početkom u 20 sati.

Alfa_Beta.jpg - undefinedFoto: Narodno pozorište Mostar: Predstava "Alfa Beta"

“Alfa Beta” zanimljiva je, dinamična i univerzalna priča o ljudskoj otuđenosti, otuđenosti od sebe i od drugih. Priča o dubokim intimnih strahovima oslikanim u likovima bračnih partnera koji proživljavaju vlastite krize izbora i odluka koje oblikuju njihove živote. U predstavi igraju Fatima Kazazić i Saša Oručević.

Cijena ulaznica za predstave nastale u produkciji NPM-a iznose 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM. 

Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 sati, te od 18 do 20 sati.

Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: marketing@npm.ba, ili porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije