Nova premijera u Pozorištu mladih: „Crvenkapica na tačke, naopačke“

Radiosarajevo.ba
Nova premijera u Pozorištu mladih: „Crvenkapica na tačke, naopačke“

Pres konferencija povodom premijere predstave (foto:radiosarajevo.ba)

Pusti parkovi i igrališta za djecu bila su motiv ekipi Pozorišta mladih u Sarajevu da urade predstavu za djecu „Crvenkapica na tačke naopačke“.

„ Predstava je modificirana bajka o crvenkapici i osnovna ideja teksta je da djecu podsjeti na igre koje smo nekada igrali, kao što su guma, žmira, školica, jer su to igre koje su nas zadržavale napolju, a ne u kući uz kompjuter kakav je slučaj sa današnjom pasivnom i asocijalnom djecom“, kaže Aida Pilav, autorica teksta predstave „Crvenkapica na tačke, naopačke“.

Crvenkapica na tačke naopačke je tekst priređen prema motivima više bajki autorice Aide Pilav, a režiju potpisuje rediteljica Lajla Kaikčija.

„Važnost predstave je veća zbog toga što je urađena po domaćem tekstu, i predstavlja jedan pravi domaći proizvod, kaže Lajla Kaikačija, redateljica predstave.

Tekst govori o našoj djeci koja provode slobodno vrijeme ispred kompjutera, umjesto da se druže i igraju nekih davno zaboravljenih igara. Radi se o savremenoj Crvenkapici u kojoj se pojavljuje i dosta likova iz drugih priča, poput mačka u čizmama.U predstavi glume Elma Ahmetović, Mario Drmać, Damir Kustura i Sanin Milavić.

Cijeli komad realizira ekipa sarajevskog Pozorišta mladih, dok muziku potpisuju Nedžad Merdžanović i Hamo Salihbegović. Scenografiju i kostimografiju uradila je Mirjana Čistopoljski.

Premijera predstave „Crvenkapica na tačke naopačke“ je u petak 12. marta u 20 časova na daskama Pozorišta mladih u Sarajevu, koje ove godine obiljžava 60 godina postojanja. Prva repriza igra 14. marta u nedelju u 11 časova.

goran,radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije