Nova knjiga Rusmira Mahmutćehajića

Radiosarajevo.ba
Nova knjiga Rusmira Mahmutćehajića
Buybook je objavio novu knjigu Rusmira Mahmutćehajića Preko rijeke: O pjesništvu Maka Dizdara.

U toj su knjizi razmatrani sadržaji knjige Kameni spavač i pjesme Modra rijeka Maka Dizdara u vidiku perenijalne filozofije. Dizdareva ars poetica je sve od prvog pojavljivanja Kamenog spavača ostala izvan vidika perenijalne filozofije. Zato su brojni od njenih sadržaja i dosega ostali neshvaćeni, ali i podložni ideologijskim “racionaliziranjima”. Tako je to pjesničko djelo više osjećano kao govor iz najviših predjela ljudskosti, nego što je tumačeno kao takvo.

Knjiga Rusmira Mahmutćehajića je podijeljena u dva dijela – prvi dio, Slovo iznad slova: Kameni spavač u vidiku perenijalne filozofije; i drugi dio, Preko vode: poruka o ozbiljenju. Autor tumači knjigu Kameni spavač kao usmjerenost prema pjesmi Modra rijeka. Na taj se način u cjelinu sprežu ta dva djela koja su objavljena kao razdvojena. Postavljeni okvir razmatranja omogućuje posve nova i do sada ne poznata viđenja Dizdarevog pjesničkog djela.

Knjigu je grafički oblikovao Dževad Hozo u formatu 22 X 22cm s 222. stranice. Cijena knjige je 60 KM i dostupna je u knjižarama Buybooka. Engleski prijevod ove knjige objavit će do kraja ove godine Fordham University Press iz New Yorka.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije