Noć knjige i proslava Buybookovog rođendana uz 50 posto popusta

Radiosarajevo.ba
Noć knjige i proslava Buybookovog rođendana uz 50 posto popusta
Buybook danas proslavlja rođendan simbolično uz Noć knjige.

Proslava Buybookovog rođendana počinje u 20:00 sati, a vrata Buybookove knjižare u Radićevoj 4 bit će otvorena od 9:00 do 24:00. Cijelog dana Buybook nudi jedinstven popust od 50 posto na vlastita izdanja i 20 posto na izdanja drugih izdavača.

Od 20:00 posjetitelji i posjetiteljice imat će priliku da se sretnu sa Buybookovim autorima/cama koji će potpisivati svoje knjige.

"Izdavačka kuća Buybook sa zadovoljstvom najavljuje i nove naslove koji su u prodaji od sutra. Uz svjetske bestseler autore/ice, raduje nas što možemo najaviti nove knjige bh. i regionalnih autora", naveli su.

Buybookovoj porodici pridružili su se sarajevski autor Dennis Gratz i novosadski autor Bojan Krivokapić. Od sutra je u prodaji Gratzov roman „Motivi za knjigu kajanja“ i Krivokapićev „Proleće se na put sprema“. Nakon uspješnog prvog izdanja „Taksi priča“ Amera Tikveše, od sutra je u prodaji drugo, dopunjeno izdanje ove knjige.

O romanu „Proleće se na put sprema“ Bojana Krivokapića

Pisan fragmentarno, roman „Proleće se na put sprema“ Bojana Krivokapića donosi priču o Gregoru, dječaku-čovjeku kroz kojeg polifonično progovaraju različiti likovi i njihove transgeneracijske priče – o siromaštvu, nepravdi, borbi, bolesti, smrti, preživljavanju, ljubavi. Likovi, iako identitetski različiti, slični su u svojoj osiromašenosti i rastrzanosti, njihov dah je sve kraći, životi im trepere, a snovi se sve češće stapaju sa zbiljom. A ta je zbilja iz dana u dan sve nesigurnija, nestabilnija.

Ovo je roman o dječaku koji je volio da plete, o desetak baba od kojih su neke motale duvan i decenijama gledale u more, o bolnicama, smokvama u Skadru, o Istri, kolonistima, Jugoslovenima, o izmicanju tla pod nogama, o borbi – za bolji život.

Bojan Krivokapić (1985), završio je studij komparativne književnosti u Novom Sadu, gdje i danas živi. Objavio knjige Trči Lilit, zapinju demoni i Žoharov let. Godine 2011. dobija regionalnu nagradu Ulaznica za najbolju kratku priču. Za rukopis Trči Lilit, zapinju demoni dobija nagradu Đura Đukanov (Kikinda, 2012), kao i Godišnju književnu nagradu Istarske županije – Regione Istriana „Edo Budiša“ za najbolju knjigu kratke proze autora do 35 godina (Pazin, 2014). Za poetski rukopis Žoharov let dobija nagradu Mak Dizdar (Stolac, 2013). Proleće se na put sprema njegov je prvi roman.

O romanu „Motivi za knjigu kajanja“ Dennisa Gratza

Kažu da su ljudi nakon razvoda braka po sebe i društvo jednako opasni kao i vozači automobila u alkoholisanom stanju. O tome se malo govori jer mi o većini onoga što nas muči najčešće ćutimo. Kultura u kojoj smo ponikli poziv u pomoć uglavnom će protumačiti kao slabost.
Zbog toga prijatno iznenađuje odluka Dennisa Gratza da se u romanu „Motivi za knjigu kajanja“  posveti temi života nakon razvoda braka. Onim trenucima razmišljanja koji uvijek podrazumijevaju našu blagu iznenađenost zbog spoznaje da je nekada čvrsta, strastvena, puna razumijevanja veza naprosto nestala.

Da je nema, kao što nema nas onakvih kakvi smo bili.

Gratz piše i o zlatnoj mladeži, statusnim simbolima, nemogućnosti začeća prirodnim putem u vremenu kada maternice postaju skupštinske teme... O onima koji su privilegovani i onima koji su daleko od privilegija ispisao je stranice vrhunske proze i u savremenu bosanskohercegovačku književnost donio novi stil koji bi mogao, nadamo se, postati i odlika onih rođenih krajem sedamdesetih, koji još uvijek imaju snage i energije da grade bolje društvo i bolju književnost u njemu.

Dennis Gratz rođen je 1978. godine u Sarajevu. Pravo je diplomirao u Sarajevu, magistrirao u Bologni i doktorirao na Univerzitetu u Hamburgu, gdje je bio angažovan i kao gostujući predavač. Na Univerzitetu Columbia u New Yorku boravio je kao Fulbrightov postdoktoralni stipendista. Do 2014. godine radio je kao advokat. Suosnivač je i jedan od bivših predsjednika Naše stranke. Producirao je i režirao nekoliko kratkih filmova. Prije ''Motiva za knjigu kajanja'' objavio je romane ''Sve o Aidi'', ''Ispod crvenog tepiha'' i ''Deblokada''.

O knjizi „Taksi priče“ Amera Tikveše

Portrete heroja preživljavanja vješto je Tikveša ispisao; na taksi kormilu zateći ćemo ozlojeđene komuniste, one što ne dozvoljavaju da im Djeda Mraza još ukradu, novopečene vjernike, nevješte ljubavnike, poznavaoce novog svjetskog poretka, gender zakona, rada nevladinog sektora, umorne skrbnike o unučetu kog su roditelji napustili. I tek ponekog veseljaka koji će prepričati vlastitu šemu u rebusu opstanka koja podrazumijeva taksiranje u site sate oko objekata koje posjećuju obožavatelji novokomponovanih zvukova.
Ovo je književnost koja stvara potrebu da budete aktivni protagonista radnje i pisanje koje ostavlja prostor da vjerujemo kako sve ipak može biti drugačije i bolje.

Amer Tikveša rođen je 1979. u Konjicu. Živi u Sarajevu. Diplomirao je na Odsjeku za književnosti naroda BiH, završio Visoku školu novinarstva Mediaplan, magistrirao na Rodnim studijama pri Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu.
Radio je u osnovnoj i srednjoj školi kao profesor B, H, S jezika i književnosti, u nevladinom sektoru na afirmaciji građanske hrabrosti te u većem broju medija kao lektor, novinar, urednik...
Oženjen je, ima dijete, psa i ne vozi.

Dennis Gratz i Amer Tikveša sutra će od 20:00 u Buybooku potpisivati knjige.

Uz svjetski hitove „Porijeklo“ Dan Browna, „Ministarstvo potpune sreće“ Arundhati Roy „Crno mlijeko“ Elif Safak, „Anđeo historije“ Rabiha Alameddina od sutra u Buybookovoj ponudi po sniženoj cijeni naći će se novi naslov Elif Safak „Tri Evine kćeri“ te „Priča o novom prezimenu“ Elene Ferrante.

Uz ostale knjige u Buybookovoj ponudi, tokom 26. decembra uz popust od 50 posto moći će se kupiti knjige najnagrađivanijih Buybookovih autora u 2017. godini.

Riječ je o romanima „Kad sam bio hodža“ Damira Ovčine, „Mađarska rečenica“ Andreja Nikolaidisa, „Sjećanje šume“ Damira Karakaša i „Čovjek bez lica“ Milorada Popovića.

Današnji popust uključuje i Buybookovu knjižaru u Tuzli te prodaju putem www.buybook.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije