Nermina Memić: Radovi bh.umjetnice na izložbi u Velikoj Britaniji

1
Radiosarajevo.ba
Nermina Memić: Radovi bh.umjetnice na izložbi u Velikoj Britaniji
Foto: Privatni album / Nermina Memić, umjetnica iz BiH

Tokom nedavnog okupljanja Bosanaca i Hercegovaca u Hertswood Akademiji u Borehamwoodu, povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine i trideset godina od dolaska prvih logoraša u UK, upriličena je izložba mlade umjetnice iz BiH, Nermine Memić.

Druga generacija bh.građana iz Hertfordshire je tokom prethodnih mjeseci prepoznala njen rad i kreativnost te su odlučili kontaktirati Nerminu u BiH i upitati da li njene radove mogu iskoristiti kao dio programa za obilježavanje 30 godina od dolaska prvih bh. logoraša u UK. 

Memić je uradila ilustracije “Opomena”, s ciljem podsjećanja na strahote i ubijene u genocidu u Srebrenici kao i neprolaznoj boli preživjelih.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

[related]477153[/related] 

Nermina Memić, umjetnica iz BiH
Foto: Privatni album : Nermina Memić, umjetnica iz BiH

“Odavno sam željela da uradim nešto na temu genocida i da doprinesem tome da se nikada ne zaboravi. Hvala cijenjenoj gospođi Aldijani Paratušić, ispred bh.asocijacije Hertfrodshire, kao i cjelokupnom kolektivu koji su prepoznali moj rad, te organizovali izložbu ukazavši mi čast da budem dio programa povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 30. godišnjice dolaska prvih bh. logoraša u Veliku Britaniju. Raduje me činjenica da naša bh.dijaspora aktivno radi na promociji sjećanja na genocid u Srebrenici, obilježava značajne datume za našu državu i cijeni rad mladih autora. Nadam se da će nas kroz budućnost pratiti još lijepih saradnji. ”, izjavila je Memić.

Talent za slikanje otkrili su Nerminini nastavnici još u osnovnoj školi kada je počela i dobijati nagrade. Nakon srednje škole upisala je Arhitektonski fakultet u Sarajevu koji je završila 2017. godine. Trenutno je apsolvent na drugom ciklusu studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Ilustracija 'Opomena'

“Slike iz Potočara, hiljade bijelih nišana, uplakane majke, fotografije stradanja ostavili su jak utisak na mene i željela sam doprinijeti nezaboravljanju genocida”, zaključila je Memić. Opominjati, sjećati se i ne zaboraviti poruka je ove mlade umjetnice.

Prisutni su bili prijatno iznenađeni radovima mlade umjetnice. Imali su priliku pogledati i saznati više o umjetnici i njenim radovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije