Nebeska muzika orkestra bambusovih flauti, večeras u BKC-u

Radiosarajevo.ba
Nebeska muzika orkestra bambusovih flauti, večeras u BKC-u
FOTO: Screenshot / Orkestar bambusovih flauti iz Kine

U ponedjeljak 6. avgusta u 20,00 u Bosanskom kulturnom centru će biti održan koncert "Nebeski zvuci flaute i xiaoa” Orkestra flauta iz Pekinga.

Orkestar flauta koji sarajevska publika ima priliku večeras da čuje u sklopu festivala Grad, među najboljima je u Kini.

Umjetnički direktor tog orkestra, profesor na kineskoj konzervatoriji i vodeći ekspert za flautu Zhang Weiliang ističe da je velika čast nastupiti u Sarajevu.

Navodi da je flauta kao instrument prisutna u svim zemljama, ne samo u Kini. Ipak, kineska flauta ima i određenih specifičnosti. Među flautama (oko deset vrsti flauta) koje će večeras publika moći da čuje, postoje i one koje su stare nekoliko hiljada godina.

"Naša flauta ima dugu istoriju od 7500 godina. Ovaj instrument nije nikad mijenjao oblik ni funkciju - rekao je Weiliang.

Otpravnica poslova Ambasade Kine u BiH Zhou Yan izrazila je zadovoljstvo saradnjom Bosne i Hercegovine i Kine, koja postoji na svim poljima, posebno je istakla kulturnu saradnju. 

Ona je pozvala publiku da dođe na ovaj koncert.

Ulaz na koncert je besplatan

Chai Shuai, članica Orkestra flauta, naglašava da Orkestar ne svira samo tradicionalnu muziku nego i modernu, te da je 2017. uveo nove instrumente. Ona je rekla da je njihova muzika miješanjem starog i novog postala još privlačnija. Ona svira stari instrument erhu za koji je rekla da zvukom podsjeća na ljudski glas.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije