Ne propustite: "Mlade nade opere" večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Ne propustite: "Mlade nade opere" večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Mlade nade opere

Širom svijeta obilježava se Međunarodni dana opere pa će tako na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo večeras, 25. oktobra, biti upriličen koncert "Mlade nade opere" u izvedbi mladih umjetnica i umjetnika, uz pratnju Sarajevske filharmonije.

Tim povodom, u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo održana je konferencija za medije na kojoj su se prisutnima obratili direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, umjetnički direktor Opere Leonardo Šarić, te učesnici koncerta.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić čestitao je Svjetski dan opere, ali i ukazao na probleme s kojima se susreću mladi operni umjetnici/ce.

Petak u Sarajevu: Vozačima uručena 645 prekršajna naloga

Petak u Sarajevu: Vozačima uručena 645 prekršajna naloga

"Danas slavimo i Svjetski dan opere čime se Narodno pozorište Sarajevo, priključuje mapi velikih teatarskih centara koji slave opernu umjetnost. Međutim, ovaj dan ću iskoristiti da ukažem na veliku sramotu i odsustvo sluha naše kulturne sredine prema egzistencijalnom položaju mladih opernih umjetnika/ica u institucionalnim okvirima. Više od deceniju je prošlo da Narodno pozorište Sarajevo nije primilo niti jednog mladog kolegu/icu u radni status soliste/ice.

Naime, naš sistem i institucije, od vrha do baze društvene piramide ne prepoznaju i ne vrednuju operu kao oblik nematerijalnog javnog dobra i bogatstva, već je smatraju sporednom i marginalnom kulturnom djelatnošću", rekao je Mustafić.

Nakon direktora Mustafića, riječ je dobio umjetnički direktor Opere Leonardo Šarić.

Sretan Svjetski dan opere! Uživajte u koncertu 'Mlade nade opere' u Narodnom pozorištu Sarajevo

Sretan Svjetski dan opere! Uživajte u koncertu 'Mlade nade opere' u Narodnom pozorištu Sarajevo

"I sretan sam i ljut, ljut sam zbog svega ovoga što je naveo direktor Narodnog pozorišta Sarajevo. Ovdje sam preko 20 godina, mi stari pjevači smo već umorni, naš žar prema operi još uvijek je tu, ali okruženje i odnos osnivača prema nama je problematičan. 

Sretan sam kada pomislim na ovoj program, bilo me malo strah u početku, ali kada sam vidio kako je na probama, taj žar, znanje i volju bio sam zadovoljan. Ako izgubimo ove mlade ljude mi možemo slobodno zaključati", podvukao je Šarić.

Zatim su se okupljenima obratili Hana Salihović, Laura Kozlinger, Amila Ravkić, Fuad Šetić, Kenan Hasić, Siniša Markanović, Erol Ramadanović, Alek Isaković i Nedim Bašić.

Učesnici koncerta izrazili su zahvalnost direktorima i iskazali zadovoljstvo što će večeras nastupiti, unatoč tome što niko od njih nema riješeno pitanje radnog odnosa.

Koncert počinje u 19.30 sati, a na programu će se naći operne arije svjetskih kompozitora klasične muzike poput G. Rossinia, C. Saint-Saensa, W. A. Mozarta, O. Nicolaia, G. Verdia, J. Masseneta, G. Puccinia, V. Bellinia i G. Bizeta.

Koncert će biti izveden u okviru projekta "Specijalni programi NPS u povodu obilježavanja značajnih kulturnih datuma i događaja u KS" podržanog od strane Turističke zajednice KS.

Podsjetimo, opera je postala popularna širom Evrope tokom barokne ere, te se počela širiti od 1600. godine.

Ovaj dan slavi i operne izvođače, ali i podstiče nas da naučimo više o ovom umjetničkom i muzičkom obliku. Osnivanje Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu 1946. godine je događaj velike vrijednosti za kulturnu historiju i razvoj muzičke kulture, kako u Sarajevu tako i u Bosni i Hercegovini.

Početak njenog rada značio je obnavljanje Sarajevske filharmonije i osnivanje Muzičke akademije u Sarajevu. Kada neko pomisli na operu, može automatski pomisliti na opernu muziku. Međutim, opera je mnogo više od same muzike. Opera je oblik pozorišta koji uključuje proširenu dramsku kompoziciju.

Osim što se muzički dijelovi pjevaju uz instrumente, većina opera uključuje i druge elemente, kao što su gluma, scenografija, kostimi i balet. Jacopo Peri je komponovao prvu operu Dafne i napisao je 1597. u Firenci. Zbog toga se Italija smatra rodnim mjestom opere.

Na kraju su formirane dvije vrste opera — seria i operu buffa. Prva je dramatična i ozbiljna opera, dok je opera buffa, s druge strane, komična.

Međunarodni dan opere obilježava se 25. oktobra na rođendan Georgesa Bizeta i Johanna Straussa II, kompozitora najpoznatijih svjetskih opera i opereta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije