Nasilje nad ženama kroz medijsko izvještavanje

Radiosarajevo.ba
Nasilje nad ženama kroz medijsko izvještavanje

Fondacija CURE i Helsinški parlament građana iz Banja Luke održaće u ponedjeljak, 10. decembra, u Sarajevu sesiju o temi Nasilje nad ženama kroz prizmu medijskog izvještavanja.

Uvodničarka će biti Edita Pršić iz Fondacije lokalne demokratije, koja će govoriti o tome kako mediji prikazuju žene koje proživljavaju nasilje, zatim o statusu žena koje su preživjele nasilje u našem društvu te o stereotipima s kojima se žene susreću u njihovom okruženju.

Nasilje se može desiti svakoj ženi i nije posljedica ženinog ponašanja već  patrijarhalnog sistema u kojem muškarci zloupotrebljavaju moć, podsjetile su aktivistkinje Fondacija CURE.

U svijetu je 33 posto žena izloženo nasilju tokom života, što znači da ako u porodici ima šest osoba ženskog spola, dvije su statistički žrtve nasilja.

Ova sesija dešava se unutar 16 dana aktivizma protiv rodno uslovljenog nasilja nad ženama, koji se dešavaju svake godine od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. 

Kampanja je posvećena jačanju svijesti o rodno zasnovanom nasilju kao problemu u sektoru ljudskih prava, jačanju lokalnih aktivnosti u vezi s nasiljem protiv žena, obezbjeđivanju prostora za kreiranje i razmjenu strategija i pozivanju vlada da pokažu odgovornost, reagiraju, zaštite i spriječe nasilje protiv žena. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije